kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Zhuang-Hong-Yi

Zhuang Hong Yi (1962)

De kunstenaars Zhuang Hong Yi (1962) en Lu Luo (1971) zijn beiden afkomstig uit China en wonen en werken sinds een paar jaar in Dordrecht. Hun werk wordt beïnvloed door hun Chinese afkomst, maar het heeft zich bevrijd van de strenge regels die in China golden. Er is een vruchtbare wisselwerking ontstaan tussen heden en verleden, waardoor prachtige beelden zijn ontstaan.

Na zijn opleiding aan de kunstacademie te Sichuan vestigt Zhuang Hong Yi zich in Nederland om twee jaar te werken aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen. Zijn vrouw Lu Luo volgt een paar jaar later.

In 1997 neemt Zhuang Hong Yi deel aan Art Primeur, een tentoonstelling voor jonge, pas afgestudeerde kunstenaars dat de aanleiding vormt voor hun vertrek naar Dordrecht. Hoewel hun werk duidelijk van elkaar verschilt exposeren de kunstenaars vaak samen.

Lu Luo gebruikt in haar meest recente werk Chinese theaterkostuums. Ze haalt de naden los en spreidt ze uit op een ondergrond, waarna ze worden beplakt en overgeschilderd of ingepakt in lagen transparante folie. Het werk van Lu Luo valt vooral op door het schitterende kleurgebruik, waarbij met name de kleur rose opvalt. Deze kleur - die symbool stond voor de vermaledijde bourgeoisie - was jarenlang in China verboden.

Zhuang combineert in zijn werk met succes de Oosterse school met de Westerse moderne stijlen. Zhuang Hong Yi maakt werk op groot formaat: monumentale koppen of landschappen. Vaak zijn het zelfs twee-, drie- of vijfluiken. Hij tekent en schildert op rijstpapier. Dikwijls gebruikt hij oude tekeningen voor nieuwe werken: hij verknipt of scheurt het dunne rijstpapier in stukken om er vervolgens een nieuw beeld mee te maken, dat hij opbouwt uit vele lagen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 2.