kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

A. Moonen

Nederlandse schrijver, geboren 28 augustus 1937 te Rotterdam, overleden 24 januari 2007 Rotterdam

Spreek uit als A Punt Moonen. Volledige naam: Arie Wilhelmus Pieter Moonen.

(NB:- Niet te verwarren met Anton Moonen!)

Na een reeks tijdelijke baantjes leefde Moonen van een uitkering als kamerbewoner in de warme buurt in Den Haag, later in Amsterdam.

A. Moonen (spreek uit A punt Moonen) debuteerde in 1978 met Stadsgerechten bij De Bezige Bij, een autobiografisch werk over de zelfkant van de samenleving. Stadsgerechten was een psychotisch verslag in dagboekvorm van de beperkte wereld waarin hij leeft met een sterke nadruk op zijn seksuele voorkeuren (jongens, scatologie, massage-instituten e.d.).

Stadsgerechten kreeg goede kritieken en leverde de auteur bekendheid op. Daarvoor viel hij echter al op met publicaties in het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures. Niet zozeer de onderwerpen, als wel de gedragen en archaïserende stijl maakt deze erotische en scatologische lectuur interessant en in dat opzicht is Moonen duidelijk schatplichtig aan Gerard Reve.

In zijn tweede boek, Openbaar leven (1979), zet deze lijn zich voort.

Zalf voor de dood was Moonens eigenlijke debuut, maar hij vond pas in 1980 een uitgever bereid om het uit te geven.

Gastheer Moonen (1981)
Open afdeling (1982)
Omgelegde dagen (1984)
De wurger van Delft (1986)

Van Moonen verscheen één gedichtenbundel, Gezagvoerdersverzen uit 1988.

Van 1989 tot 1992 had hij last van een schrijfblokkade. Gelukkig kon hij in 1993 zijn schrijfactiviteiten weer voortzetten.

Naar Portugal (1994)
Koud buffet (1996)

Zijn laatste boek kreeg als titel Verbanning (2000). Deze bundel handelde voornamelijk over zijn vaak hilarische belevenissen in de Rotterdamse afbraakwijk Delfshaven, waar de auteur in die tijd woonde.

Behalve met zijn boeken, viel Moonen op in publieke optredens op radio en televisie. Hij was een graag geziene gast in talkshows, bij Jan Lenferink bijvoorbeeld, en in het programma Taxi, waar hij de presentators met bizarre uitspraken graag in verlegenheid bracht. Ook was hij vaste gast in het radioprogramma Music Hall van de VPRO, later trad hij nog op in De Avonden.

Prijzen: Gewonnen prijzen:

Keefman-bokaal in 1979 voor Uitwijkpoging en in 1999 voor Levensvreugde

A. Moonen is woensdag 24 januari 2007 in zijn woonplaats Rotterdam overleden. De auteur, die de laatste jaren in een verpleeghuis verbleef, werd 69 jaar. De laatste jaren werd het stil rond Moonen. Sinds 2000 publiceerde hij niet meer. Zijn laatste woorden in de rouwadvertentie waren: Nabestaanden, erfgenamen, volgauto's, regen en wind Na U.

Websites: boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 753.