kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali, Nederlands schrijver, geboren in Ighazzazen, Marokko 1975, woont sinds 1979 in Nederland.

Op vierjarige leeftijd komt hij naar Rotterdam in Nederland. Hij woont nu in Amsterdam.

Abdelkader Benali studeert geschiedenis. Hij won de eerste prijs bij literaire wedstrijden van de Kunstbende (gepubliceerd in Trouw), El Hizjra (twee maal) en de door de Leidse universiteit uitgeschreven lustrumwedstrijd, die hem een jaar gratis studeren opleverde.

Hij debuteerde in 1996 met 'Bruiloft aan zee', dat genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs, bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor het beste romandebuut en in Frankrijk met de Prix du Meilleur Premier Roman Étranger. Tevens werden de vertaalrechten van zijn succesroman verkocht aan tien landen.
'Bruiloft aan zee' gaat over de twintigjarige Marokkaan Lamarat Minar die met zijn familie van Nederland voor een bruiloft terugkeert naar zijn geboortestreek. Daar trouwt zijn zus Rebekka met zijn oom Mosa. Oom Mosa ziet echter hevig op tegen de bruiloft. Als vrijgezel kan hij nog ongegeneerd naar de hoeren gaan, maar als getrouwd man moet hij zich houden aan de mores van de godsdienst. Voordat de plechtigheid plaatsvindt, heeft oom Mosa dan ook het hazepad gekozen. Lamarat Minar wordt erop uit gestuurd om zijn oom terug te halen en zijn familie een vernedering te onthouden.
'Bruiloft aan zee' is een met veel vaart en enthousiasme geschreven roman vol passie, schaamte en culturele verwarring, die op aanstekelijke en humoristische wijze verslag doet van het conflict tussen de tradities van 'de landstreek' en het leven in 'de West'.
In Bruiloft aan zee kom je veel van de geschiedenis van de kuststreek van Marokko te weten. Je komt erachter hoe mensen aankijken tegen families die hun geluk elders beproeven; je ziet dat morele waarden aan het verschuiven zijn en je weet dat al die oude morele waarden vroeger ook al met een korreltje zout werden genomen.
De meest intrigerende verteller in het boek is de taxichauffeur die mensen heen en weer rijdt van de grens tot aan het dorp. Hij weet veel, want bij krijgt - net als een kapper - alle verhalen te horen. Hij kan verbindingen leggen, gebeurtenissen duiden en toch als een objectieve buitenstaander naar de historie kijken.

Benali schreef ook toneelstukken: 'De Ongelukkige' (1999) en 'Yasser' (2001) en publiceerde de verhalenbundel 'Berichten uit Maanzaad Stad'. Ook schrijft hij recensies voor onder meer Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland.

2001: Verhalenbundel Berichten uit Maanzaad Stad

In 2002 verscheen de roman 'De langverwachte' waarvoor hij in 2003 de Libris Literatuurprijs ontving.
'Een roman die 'speels en scherp is, rijk en fijnzinnig, een betoverend boek dat vrolijk uiteenspat als een veelkleurige vuurpijl boven de moderne samenleving'. De jury van de Libris Literatuur Prijs 2003 heeft 'met trots, plezier en overtuiging' - aldus voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven - de prijs toegekend aan de roman De langverwachte van Abdelkader Benali.
De verteller in De langverwachte is een meisje dat nog geboren moet worden, de dochter van een jonge, hoogblonde Rotterdamse en van hoofdpersoon Mehdi Ajoeb, de 17-jarige zoon van een Marokkaanse slager. De jury looft in zijn rapport het grote beeldenrepertoire waarvan Benali de lezer laat genieten. 'In korte en lange scènes creëert hij in dit boek niet alleen een indrukwekkend beeld van de eigentijdse stad Rotterdam, maar ook van het Marokko dat de familie Ajoeb heeft achtergelaten en dat hij in wonderlijke taferelen oproept.'

Abdelkader Benali debuteerde als dichter met de bundel Gedichten voor de zomer.

2005: Roman Laat het morgen mooi weer zijn en (samen met Herman Obdeijn) Marokko door Nederlandse ogen 1605-2005.

2006: Briefwisseling met Michael Zeeman Wie kan het paradijs weerstaan

Tijdens de Israëlisch-Libanese oorlog van 2006 verzorgde Benali voor Vrij Nederland een weblog vanuit Libanon waar hij bij het uitbreken van de oorlog toevallig verbleef.

2006: Gebundelde berichten uit Beiroet Berichten uit een belegerde stad

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.