kunstbus
Dit artikel is 31-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Académie française

Académie-française

Officiële Franse instelling op het gebied van de Franse taal. Zij vormt samen met vier andere academies het Institut de France.

De Académie heeft 2 functies: het toezien op de woordenschat en de grammatica van het Frans en het bevorderen van het gebruik van het Frans wereldwijd. Dit laatste doet men onder meer door het jaarlijks toekennen van ongeveer 60 literaire prijzen, waaronder de Prix de l'Académie française. De Académie is een zeer prestigieus instituut en heeft slechts 40 leden.

De Académie française is een van de oudste academies van Frankrijk. Zij werd officieel opgericht in 1635 door Kardinaal Richelieu. De Académie bestond al vanaf 1570, maar functioneerde informeel tot de officiële erkenning in 1635. De functie die de Académie toen kreeg was de Franse taal te behouden, regels op te stellen en haar zuiver en begrijpelijk voor iedereen te houden. Daarom begon men met het maken van een woordenboek. De eerste versie van dit woordenboek werd uitgegeven in 1694. Men is nu bezig met de negende editie.

De leden van de Académie worden gekozen voor het leven. Zij staan bekend als les immortels oftewel de onsterfelijken. Deze naam is afgeleid van het devies À l'immortalité dat staat op het zegel dat door Richelieu aan de Académie werd geschonken. Veel van de (voormalige) leden zijn bekende Franse schrijvers, dichters, filosofen, wetenschappers en staatslieden. Het wordt als een grote eer beschouwd om gekozen te worden in de Académie française. In 1980 werd Marguerite Yourcenar als eerste vrouw toegelaten tot de Académie.

Tijdens de zittingen dragen de leden speciale kleding, de zogenaamde habit vert. Dit uniform werd ontworpen tijdens het consulaat. De leden dragen ook een zwaard.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Acad%C3%A9mie_fran%C3%A7aise.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 167.