kunstbus
Dit artikel is 23-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Adriaan Venema

Nederlands journalist, schrijver en kunsthandelaar, geboren 27 mei 1941 in Heiloo - overleden 31 oktober 1993 te Amsterdam.

Als journalist mengde Adriaan Harrie Venema zich stevig in het debat over goed en fout in de Tweede Wereldoorlog. Zo voerde hij polemieken tegen schrijvers als Pierre H. Dubois, Willem Huberts en Martien J.G. de Jong.

Venema's bekendste werk is het vierdelige Schrijvers, uitgevers & hun collaboratie, tussen 1988 en 1992 uitgegeven in vijf banden, waarin hij onder anderen Jan Campert, Henri Knap, Simon Vestdijk, Bert Voeten en J.W.F. Werumeus Buning van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog beschuldigde. Aan Vestdijk besteedde hij zelfs een aparte band (deel 3B, 262 pagina's). Op zijn beschuldigingen bleek wel iets af te dingen, maar de reputatie van Knap werd blijvend geknakt. Ook de reputatie van historicus Hans Blom werd door Venema aangetast (Blommeldingen, 1990).

Daarnaast schreef hij romans (o.a. over koning Lodewijk II van Beieren), kinderboeken, het toneelstuk Mussert (over Anton Mussert; première door Toneelgroep Centrum op 13 september 1973) en diverse studies over schilders.

Venema's zucht tot ontmaskering van 'foute' mensen leverde hem veel vijanden op en Henk Hofland waarschuwde hem dat hij door zijn boeken zou worden vernietigd. Op 21 november 1990 werd Venema voor een studio van de zender RTL 4 mishandeld. Zelf bracht hij deze gebeurtenis later in verband met een publicatie van hem in het weekblad Vrij Nederland, waarin hij een aanval had gedaan op de plannen van een uitgeverij om de memoires van Florrie Rost van Tonningen-Heubel uit te geven. De publicatie had ertoe geleid dat de uitgever zich terugtrok. Vlak voor zijn dood in oktober 1993 verklaarde Venema tegenover de politie dat hij één van de daders had herkend van een foto in dagblad Het Parool. Deze persoon bleek Richard van der Plas te zijn, een naaste adviseur van Centrumdemocraten-leider Hans Janmaat.

Venema pleegde op 52-jarige leeftijd zelfmoord in aanwezigheid van zijn levensgezellin, na zulks geruime tijd van te voren te hebben aangekondigd. Hij werd begraven op Zorgvlied. Zijn herinneringen verschenen postuum onder de titel Verleden tijd in 1994.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_Venema

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 267.