kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Agota Kristof

Agota Kristof geboren 30 oktober 1935
is een schrijfster van Hongaarse afkomst, die voornamelijk Franstalige romans publiceert.

Biografie
Kristóf Ágota is geboren Csikvánd in Hongarije als dochter van Kálmán, onderwijzer en Antónia, geboren Turchányi. Zij en haar twee broers groeiden op in Kõszeg, nabij de Oostenrijkse grens. Ze kwam met 14 jaar in een internaat. In 1954 huwde ze met János Béri. Op 21-jarige leeftijd moest ze haar geboorteland uitvluchten, toen in 1956 de Hongaarse opstand gewelddadig bedwongen werd door Russische militairen. Ze vluchtte samen met haar man en hun vier maanden oude dochtertje. Ze weken via Oostenrijk uit naar Zwitserland. Tijdens het afstompend werk in een uurwerkfabriek schreef ze gedichten, die werden gepubliceerd in een Hongaars tijdschrift. Na vijf jaar van eenzaamheid en ballingschap stopte ze met het werk in de fabriek en verliet ze haar man. In 1963 huwde ze met de forograaf Jean-Pierre Baillod. Ze leerde het Frans en begon ook in die taal te schrijven. Nog steeds woont Agota Kristof in Gorgier-St-Aubin bij Neuchâtel. Ook haar broer Kristóf Atilla is schrijver.

De schrijfster
In 1986 verscheen Kristofs eerste roman, Het dikke schrift, meteen het begin van een meeslepende trilogie. Het vervolg liet twee jaar op zich wachten, en was getiteld Het bewijs. In 1991 kwam dan de afsluiting van het romandrieluik met De derde leugen. De thema’s die in deze trilogie aan bod komen zijn oorlog en verwoesting, liefde en eenzaamheid, verlangen en verlies, waarheid en fictie. Voor Het dikke schrift ontving Agota Kristof de Europese prijs voor Franstalige literatuur. De roman werd vertaald in 35 talen (stand september 2006). In 1995 kwam er een nieuwe roman van haar uit onder de titel Gisteren. In 2001 ontving Kristof de Gottfried-Keller-Preis voor heel haar oeuvre. Haar vijfde roman was haar autobiografie, en was getiteld De analfabete, een bewerking van een elftal artikelen in het Zwitserse maandblad «du» in 1989/1990, na de val van het IJzeren gordijn. Dit boek verscheen in 2004 en werd in 2006 uitgegeven in het Nederlands. Naast romans heeft zij ook nog gedichten, theaterteksten en hoorspelen gepubliceerd.

Bibliografie
1986 : het dikke schrift / Le grand cahier
1988 : het bewijs / La preuve
1991 : de derde leugen / La troisième mensonge
1995 : gisteren / hier
2004 : de analfabete / l’Analphabète
2006 : / Où es-tu Mathias ?


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Agota_Kristof.

Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 32.