kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alain Fournier

Alain Fournier (pseudoniem van Henri Alban Fournier)

Geboren: 1886
Gestorven: 22 september 1914

Franse schrijver en dichter

Alain-Fournier werkte van 1905 tot 1913 aan de roman die hem onsterfelijk zou maken en zou nooit aan een tweede boek toekomen, omdat het tijd voor een oorlog was. Hij sneuvelde op 22 september 1914. Een jaar eerder verscheen Le Grand Meaulnes.

Alles in Le Grand Meaulnes is mysterieus en onmogelijk. Dat komt denk ik omdat het boek zich afspeelt in een gedroomde wereld, waarin zoals bekend geen geheimzinnigheden en onmogelijkheid bestaan. Augustin Meaulnes, beter bekend als le Grand Meaulnes, is verliefd op Yvonne de Galais en hij doet alles om haar te veroveren. Zoals in alle grote liefdesromans is er een belemmering en in Le Grand Meaulnes is het water wel uitzonderlijk diep, want Yvonne de Galais is dood. Het meisje waarop le Grand Meaulnes verliefd wordt, is geen meisje maar een revenant, een dolende ziel. Een dolende ziel verdwaald in de droom van le Grand Meaulnes die tevens de droom van Alain-Fournier is, het klinkt ingewikkeld en dat is het ook, maar in het boek is het, als in een droom, allemaal heel vanzelfsprekend.
Le Grand Meaulnes is een onvervalste avonturenroman en het avontuur is een liefdesavontuur, een van de grote liefdesavonturen van onze tijd. Daarom dien je dit boek bij voorkeur te lezen op je vijftiende; maar veertig jaar later zal blijken dat er, gelukkig, veel maar ook niets is veranderd.

Alain Fournier wordt wel tot de schrijvers van het magisch-realisme gerekend.

uittreksels

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.