kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert Camus

(geb. 7.11.1913 in Mondovi, Algerije - gest. 4.1.1960 in La Chapelle-Champigny), Frans filosoof en romancier.
Camus is, samen met Jean-Paul sartre, een van de belangrijkste Franse existentialisten.

Leven
Camus, wiens vader in de Eerste Wereldoorlog was omgekomen en wiens moeder als poetsvrouw moest proberen in het levensonderhoud van de kinderen te voorzien, groeide op in een arme stadswijk van Algiers. In 1933 begon hij met een studie filosofie. Vervolgens werkte hij als journalist bij de progressieve krant 'Alger républicain'. Op grond van zijn artikelen over de ellende van de plattelandsbevolking en door het verschijningsverbod van zijn krant moest camus in 1940 naar Frankrijk verhuizen. Een jaar later keerde hij naar Algiers terug en werkte hier eerst als leraar en vervolgens als lector bij Gallimard.

Tegelijkertijd engageerde hij zich in de Franse weerstand en had - tot het debat over zijn essay 'L'homme révolté' (1951) - nauw contact met sartre en de groep existentialisten. Toen Camus zich in 1956 in de Algerijnse oorlog inzette voor fairheid en dialoog, kreeg hij weinig respons. Camus kwam onverwacht om het leven, bij een ongeluk met de auto van zijn uitgever Michel Gallimard, op weg naar Parijs.

Werken
Moralist
Camus staat in de traditie van de Franse moralisten. Hij streeft er steeds naar de situatie van de mens op te sporen. Tegen de achtergrond van de kwellende ervaringen van de gebeurtenissen in de eerste helft van onze eeuw - oorlog, bezetting, dood - vraagt hij zich af, welke mogelijkheden er zijn om verder te leven gezien de absurde, zwijgende wereld. Een antwoord daarop heeft hij zowel in zijn literaire als ook in zijn filosofische werken gegeven.

Antieke mythe
In zijn beroemde essay 'Le mythe de Sisyphe' (1938) geeft Camus een nieuwe interpretatie van de antieke mythe, met Sisyfos, de vrolijke stenenroller, die er op staat de goden te mogen lasteren; die hen alleen vraagt zijn steen te mogen behouden; die het vreselijk zou vinden als op zekere dag de steen boven zou blijven liggen. Camus schetst een humanistisch beeld: hij appelleert aan de liefde voor het concrete leven en aan het handelen van de mens - onafhankelijk van utopische hoop en berusting.

Mens in opstand
Dezelfde kernidee ligt ten grondslag aan zijn essay 'L'homme révolté'. Camus laat zien dat de politieke ideeën sinds het midden van de 18de eeuw utopieën waren en uiteindelijk uitmondden in moord en terreur. De geschiedenis en de wereld hebben geen zin, pas de mens die handelt, die zich voor de onderdrukten inzet, geeft deze zin.

In zijn postuum verschenen roman 'Le premier homme' (1995) thematiseert Camus de ervaringen uit zijn kindjaren in Algiers. De filosoof en romancier werd o.a. tot voorbeeld voor Günter grass met romans als 'L'étranger' (1942), 'Caligula' (1944) en 'La peste' (1947).

Camus kreeg in 1957 de nobelprijs voor literatuur. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 29.