kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Albert Uderzo

Frans striptekenaar en stripschrijver (25 april 1927).

Albert Uderzo is geboren in Fismes (departement Marne, Frankrijk).

In 1959 werd hij de artistieke directeur van het nieuwe Franse striptijdschrift Pilote, waarin hij Asterix (samen met scenarist René Goscinny) en Tanguy et Laverdure (samen met Jean-Michel Charlier) tekende. Door het grote succes van Asterix ging hij zich vanaf 1967 volledig op het tekenen van die reeks toeleggen.

Samen met René Goscinny maakte hij ook de serie Oumpah Pah le Peau-Rouge (Oumpah-Pah de Roodhuid), die vanaf 1958 verscheen in het Belgische stripweekblad Kuifje, en Jehan Pistolet (Johan Pikbroek).

Bij de Nederlandse lintjesregen van 2006 is hij benoemd tot Ridder in de [Orde van de Nederlandse Leeuw]. Deze onderscheiding werd hem uitgereikt op dinsdag 6 maart 2007 in de Nederlandse ambassade in Parijs. Naast zijn verdiensten voor de stripwereld werd Uderzo gelauwerd om zijn betekenis voor het historisch en klassiek onderwijs in Nederland, zijn bijdrage aan de Europese eenwording en het onderling respect voor andere culturen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Uderzo
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 316.