kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Solzjenitsyn

Alexander Solzjenitsyn (°1918)

Aleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn (Kislovodsk, 11 december 1918), Russisch schrijver en historicus die in 1970 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg en een van de bekendste dissidenten van zijn land was.

Levensloop
Zijn vader was voor zijn geboorte overleden en hij werd opgevoed door zijn moeder in de stad Rostov. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Rostov en studeerde af in 1941, enkele dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet Unie.

Aleksandr Isaevich Solzhenitsyn was communist en vocht tijdens WO II als kapitein in het Rode Leger. In 1945 werd hij gearresteerd vanwege kritische uitspraken over Stalin in brieven aan een vriend. Hij werd veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid en levenslange verbanning naar Kazachstan.

Een maand voor zijn vrijlating werd hij, zonder proces, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Tijdens deze gevangenisstraf leed hij aan kanker en werd hij succesvol behandeld. Hij bracht zijn dagen door met het lesgeven in wis- en natuurkunde en, in het geheim, het schrijven van boeken. In zijn boeken beschrijft Solzhenitsyn zijn persoonlijke ervaringen in Stalin's strafkampen.

Na zijn rehabilitatie in 1957 debuteerde hij met Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj (Один день Ивана Денисовича, 1962).
De Sovjet-Unie ten tijde van Stalin. Ivan Denisovitsj, een doorsnee timmerman, is een van de miljoenen Sovjetburgers, die ten onrechte veroordeeld zijn tot de nachtmerrie van een werkkamp in Siberië. Solzjenitsyn beschrijft op indringende wijze een willekeurige dag uit Ivans straftijd. Van de ijzige wind bij het opstaan tot de bevrijding van de zoete slaap. Toch overwinnen hoop en waardigheid in deze wereld van haat, waar het leven is gereduceerd tot een kom watergruwel en een zeldzame sigaret.
Toen Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj in 1962 verscheen, was Solzjenitsyns internationale reputatie in één klap gevestigd. De roman is de moderne klassieker van de Russische literatuur. Solzjenitsyn bracht zelf bijna tien jaar in een goelag door en vertelde het verhaal van Ivan Denisovitsj ontelbare malen ter afleiding aan zijn medegevangenen. In 1962, tijdens de korte periode van dooi onder Chroesjtsjov, kreeg hij de kans om het tot roman uitgegroeide verhaal te publiceren.

In zijn boeken die vanaf 1962 verschenen deed hij als een der eersten gedetailleerd verslag van de Goelag-archipel, het stelsel van strafkampen onder Stalin, waarin hij ook zelf gevangen had gezeten.

Kankerpaviljoen (Раковый корпус, 1968)
In de eerste cirkel (В круге первом, 1968)

In 1970 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur: "For the ethical force with which he has pursued the indispensable traditions of Russian literature" Hij kon deze pas vier jaar later, nadat hij in 1974 het land werd uitgezet, in ontvangst nemen.

Het verschijnen van Goelach Archipel (Архипелаг ГУЛаг, in delen verschenen in Parijs tussen 1973 en 75) leidde opnieuw tot verbanning.
In 1974 werd hij, na jarenlange druk en bedreigingen, gearresteerd en het land uitgezet. Via Zwitserland kwam Solzjenitsyn in 1976 uiteindelijk in de Amerikaanse staat Vermont terecht, waar hij zich manifesteerde als scherp criticus van zowel de Sovjet-Unie (en daarna Rusland) als van de 'verwekelijking' van de westerse samenlevingen.

Onder partijleider Michail Gorbatsjov ontspande de situatie in de Sovjet-Unie zich: vanaf 1989 mochten er weer werken van Solzjenitsyn verschijnen en de schrijver kreeg in 1990 het staatsburgerschap terug. Sinds 1994, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, woont Solzjenitsyn weer in Moskou.

Solzjenitsyn heeft zich meermalen kritisch uitgelaten over Poetin, de Russische president omdat hij niets zou doen aan het verval van de samenleving en de maatschappij. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 677.