kunstbus
Dit artikel is 14-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Allan Ramsay

Schotse dichter, essayist en theatereigenaar, vader van de gelijknamige schilder.

Het was vooral Allan Ramsay (1686 - 1758) die de po√ęzie in het Schots deed opbloeien. Naast het schrijven van nieuwe gedichten verzamelde Ramsay ook oude Schotse gedichten.

In 1725 werd te Edinburgh door Allan Ramsay de pastorale komedie The Gentle shepherd samengesteld, (In 1728 door hem bewerkt tot een 'ballad opera'), waaruit blijkt, dat in Schotland een nieuwe kunstvorm was ontstaan.

De schilderkunst had zich in Schotland altijd beperkt tot portretschilderen. In de achttiende eeuw gingen de Schotten zich echter ook richten op decoratieve en Landschapsschilderijen (aanvankelijk Norie). Om dit verder te stimuleren vond een groep Schotten dat er meer aandacht moest komen voor de technieken van het schilderen, waaronder William Adam, Allan Ramsay en de zoon van Allan Ramsay. In 1729 richtten zij daarom de School of St. Luke op. Dit had echter een beperkt succes omdat de meeste studenten in 1745 de kant van Bonnie Prince Charlie kozen. In 1760 volgde de School for drawing die wel bleef voortbestaan.
Allan Ramsay Jr. (1713 - 1784) voerde de Italiaanse schilderstechnieken in in Schotland. Deze werd echter vooral groot gemaakt door Henry Raeburn (1756 - 1823) die vooral portretten schilderde van aanzienlijke edelen en nog op veel plaatsen in Schotland te zien is.
- zelfportret

Allan Ramsay Jr. werd op 13 oktober 1713 geboren in Edinburgh. Gedurende de jaren 1733 tot 1736 studeerde hij in Londen bij de Zweedse schilder Hans Huyssing. In 1736 vertrok hij naar Rome en Napels waar drie jaar lessen volgde bij Francesco Solimena en Francesco Fernandi. Teruggekeerd in Edinburg vestigde hij aandacht op zijn werk met portretten van Duncan Forbes en de Hertog van Argyll.
Hij trad in dienst bij de Hertog van Bridgewater en moest daarom verhuizen naar Londen. Daar trouwde hij in 1739 met Anna Bayne die in 1743 overleed. In 1752 trad hij in het huwelijk met Margaret Lindsay, een van zijn leerlingen. Het paar leefde gedurende de jaren 1754 tot 1757 in Italie, waar hij zich o.a. bezig hield met het portretteren van personen die de Grand Tour maakten. Teruggekeerd in Londen kreeg hij de baan van hofschilder van George III. In 1770 stopte hij met schilderen om de rest van zijn leven bezig te zijn met literaire activiteiten. 10 augustus 1784 stierf hij in Dover. www.spechtiania.web-log.nl)Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.