kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Andrea Levy

Engelse schrijfster, in het jaar 1956 geboren te Londen. Andrea Levy is de dochter van Jamaicaanse emigranten die zich na de tweede wereldoorlog in Groot-Brittannië vestigden.

Andrea Levy wil doorgronden wat immigratie met zich meebrengt, niet alleen voor de mensen die naar een ander land gaan maar ook voor hen die daar al wonen.

Every Light in the House Burnin' (1994) is het verhaal van een Jamaïcaanse familie in het Londen van de jaren '60.

Fruit of the Lemon (1999) dat van een jonge zwarte vrouw uit Londen die na een zenuwinzinking op Jamaica op zoek gaat naar haar eigen geschiedenis.

Small Island (Klein Eiland)
In "Small island" behandelt Andrea Levy de lotgevallen van immigranten uit Jamaica in Londen. Het verhaal is gebaseerd op dat van haar eigen ouders die in 1948 emigreerden. In Small Islands beschrijft Levy de migrantenproblematiek van binnenuit. Ze zet twee echtparen tegenover elkaar: de huisbazen en de inwijkelingen die bij hen intrekken, waarvan de man in de oorlog aan de zijde van de Britse soldaten vocht. De Jamaicanen voelen zich teleurgesteld als ze ondervinden dat het land hen een stuk minder hartelijk onthaalt, nu de echtgenoot zijn blauwe RAF-uniform heeft uitgetrokken en als zwarte burger in het land wil wonen.

De Engelse schrijfster Andrea Levy is voor haar vierde roman "Small island" onderscheiden met de Whitbread Book of the Year Award, de Orange Prize for Fiction en de Commonwealth Writers Prize.
Aan de Whitbread prijs is een bedrag verbonden van 25.000 pond. Met de Orange Prize, waaraan 30.000 pond is verbonden, wordt jaarlijks het beste Engelstalige boek van een vrouwelijke auteur bekroond.

Websites: www.andrealevy.co.uk, www.literatuurplein.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.