kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anke de VriesSinds Anke de Vries in 1972 debuteerde met De vleugels van Wouter Pannekoek heeft ze een groot aantal boeken geschreven voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor uitgeverij Zwijsen maakte ze boeken voor kinderen die net kunnen lezen, en lesboekjes. Bij uitgeverij Lemniscaat verschenen haar boeken voor kinderen met meer leeservaring, haar prentenboeken en haar jeugdromans. In haar eerste boek had Anke de Vries nog 'vleugels' nodig om haar hoofdpersoon van alles te laten meemaken. In de boeken die daarna volgden, speelt de fantasie een minder grote rol; het zijn realistische verhalen die echt gebeurd zouden kunnen zijn. Haar prentenboeken voor kleuters hebben weer wél een fantastisch karakter.

De boeken van Anke de Vries zijn te verdelen in twee groepen: de boeken die in Nederland, en de boeken die in Frankrijk spelen.
. In de boeken die in Nederland zijn gesitueerd, staan vaak actuele problemen centraal: aantasting van het milieu, discriminatie, vooroordelen en kindermishandeling zijn daar enkele voorbeelden van.
. De 'Franse' boeken hebben vaak de opbouw van een detective. Daardoor zijn ze spannend en blijf je als lezer steeds nieuwsgierig naar de afloop van het verhaal. Robert uit Belledonne kamer 16, Mark uit Weg uit het verleden, Marcella uit Medeplichtig en Patrick uit De rode handschoen komen alle vier iets op het spoor en gaan op onderzoek uit. Vaak speelt de Tweede Wereldoorlog daarbij een belangrijke rol.
Alleen Opstand! vormt een uitzondering; Opstand! speelt zich af aan het begin van de 20ste eeuw in de Midi, een wijnstreek in Zuid-Frankrijk. De boeren protesteren tegen de goedkope wijn die wordt ingevoerd waardoor veel Franse wijnboeren failliet gaan.

Biografie
Anke de Vries werd op 5 december in 1936 geboren in Sellingen (Groningen).

Tijdens haar jeugd woonde ze op de Veluwe en ging ze naar de middelbare school in Ede. Toen ze jaren later boeken ging schrijven, kreeg ze van haar leraar Nederlands al haar opstellen terug - hij had ze al die tijd bewaard!'

Toen Anke de Vries zeventien was ontmoette ze haar man, de Fransman Laurent Félix-Faure en drie jaar later trouwden ze. Voor Laurents werk moesten ze veel reizen en het gezin woonde in Pakistan, Griekenland en Frankrijk.

1957 Getrouwd met de Fransman Laurent Félix-Faure.
1958 Geboorte van zoon Jean-Laurent.
1960 Geboorte van dochter Liesbeth.
1961 Geboorte van dochter Karin.

1964 Definitieve vestiging van het gezin Félix-Faure in Den Haag, nadat ze eerst een tijd in Griekenland, Pakistan en Frankrijk hadden gewoond vanwege het werk van Ankes man.

1970 Cursus creatief schrijven.

Anke de Vries is begonnen met schrijven op aanraden van haar man. Zelf had ze nooit plannen in die richting, totdat ze op een dag bij de wasserette een advertentie zag voor een cursus creatief schrijven. Ze gaf zich op en zo is het begonnen. Ze was zo enthousiast dat ze na een tijdje een brief kreeg van de docenten of ze alsjeblieft niet zo snel wilde schrijven - ze konden het niet bijhouden!

Tijdens die cursus schreef zij een verhaal over een jongen die heel graag wilde vliegen. Met dat manuscript is ze naar Lemniscaat gegaan. Het werd haar eerste boek: De vleugels van Wouter Pannekoek. Haar man had de tekeningen ervoor gemaakt.

1972 Verschijning De vleugels van Wouter Pannekoek, Ankes debuut bij uitgeverij Lemniscaat dat meteen werd bekroond door de Amsterdamse kinderjury.

Zowel De vleugels van Wouter Pannekoek als haar volgende boek Het geheim van Mories Besjoer werden geïnspireerd door haar belevenissen in de Haagse binnenstad. Voor Het geheim van Mories Besjoer uit 1975 ontving Anke de Vries een Zilveren Griffel in 1976.

1977 Belledonne kamer 16.

Eervolle vermelding Europese Jeugdboekenprijs, Padua 1977.

Met haar derde boek Belledonne kamer 16 richt Anke de Vries zich op een wat ouder publiek. Het boek speelt zich af in Frankrijk, een land dat zij zeer goed kent via haar man en zijn familie. Anke de Vries kwam op het idee om Belledonne kamer 16 te schrijven toen haar zoon in de nalatenschap van haar schoonvader een oud reisverslag vond.

1992 Blauwe plekken.

Dat Anke de Vries moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat, bewijst ze weer met haar boek Blauwe Plekken. Judith wordt vaak zomaar, zonder directe reden geslagen door haar moeder en kan er met niemand over praten. In 1993 werd dit boek in twee categoriën bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Tegenwoordig woont Anke met haar man in Frankrijk, maar ze zijn ook regelmatig in Den Haag.

De boeken van Anke de Vries hebben altijd op een groot lezerspubliek kunnen rekenen. Ze zijn vele malen bekroond en er zijn vertalingen van gemaakt in het Duits, Frans, Engels, Fins, IJslands, Spaans (Castilliaans, Catalaans en Baskisch), Deens, Zweeds, Italiaans en Zuid-Afrikaans.

Websites: Uitgeverij Lemniscaat

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.