kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anne EnrightIerse auteur, geboren in 1962 te Dublin, woont en werkt aldaar.

Anne Enright studeerde creative writing aan de universiteit van East Anglia. Ze regisseert radio- en tv-programma's voor de BBC, schrijft voor de Irish Times en de London Review of Books en is docent schrijven aan het Trinity College. Werk van haar verscheen in The New Yorker, The Penguin Book of Irish Fiction en in Granta.

Anne Enright wordt geroemd om haar loepzuivere en gevatte stijl die ze paart aan gedurfde en tegendraadse verhalen. Met een bekroonde verhalenbundel en drie romans vestigde Enright zich als een van de belangrijkste Ierse schrijvers van dit moment. Van haar hand verscheen o.a. Het genoegen van Eliza Lynch en het hilarische Baby's voor beginners.

Voor haar debuut, de verhalenbundel 'The portable virgin' (1991)(nog niet vertaald), ontving zij de Rooney Prize en nominatie voor de Irish Times/Aer Lingus Irish Literature Prize.
. Encore Award en nominatie voor de Whitbread-prijs voor What Are You Like? (2000)

. Baby's voor beginners (Een tegendraadse handleiding)
Dit boek bevat ca. 50 kortere en langere beschouwingen over de lichamelijke, emotionele en maatschappelijke kant van zwangerschap en moederschap. In Baby's voor beginners geeft Anne Enright een onvervalst en onverbloemd beeld van haar eerste twee jaar als nieuwe moeder. Met humor, ironie, liefde en een goed oog voor absurde situaties schrijft ze over de glazen wand tussen moeders en niet-moeders, over de bevalling ('Een pijnwedstrijd; Beckett zou dol geweest zijn op de kraamafdeling'), over poep, huilen, borstvoeding ('Wat leuk om zo laat in je leven nog een nieuwe lichaamsfunctie te krijgen! Alsof je op een ochtend wakker wordt en ineens piano kunt spelen'), over de tweede zwangerschap ('Geen mens is geïnteresseerd in je tweede zwangerschap. Vooruit met de geit!'), over ongerustheid, verlatingsdrang en bemind worden.
Anne Enright noteerde voor, tijdens en na haar twee normaal verlopende zwangerschappen haar observaties en overdenkingen. De onderwerpen lopen uiteen van de sfeer in de kraamkliniek, de geur van babypoep, dronken worden als je zoogt, kolven, oververmoeidheid en de rol van de vader tot vermeende bevruchting door buitenaardse wezens. Een enkele situatie is typisch Iers. De volgorde van de beschouwingen is ruwweg chronologisch; de hoofdstukjes kunnen echter goed los van elkaar gelezen worden. Doordat de auteur ook de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken betrekt bij haar beschouwingen is het boek enigszins te vergelijken met het boek Baby's* van Desmond Morris.
Het taalgebruik en de redeneertrant - en ook de (onder)titel - zijn origineel en ironisch en vergen daardoor soms inspanning van de lezer. De observaties en beschrijvingen gaan dieper dan normaal in dit soort ervaringsliteratuur. (Biblion recensie, Drs. C. van Waveren)

. Evenbeeld
Tussen de spullen van haar pasverworven geliefde vindt Maria een foto van een twaalfjarig meisje. Ze herkent zichzelf - dezelfde ogen, dezelfde glimlach - maar ze is het niet: het meisje draagt kleren die Maria nooit heeft bezeten. Al die tijd voelde Maria zich een vreemdeling, een buitenstaander. Nu weet ze waarom. Het meisje op de foto is haar tweelingzusje Rose. Als hun moeder in het kraambed sterft, besluit haar man, Bert, één kind te houden: Maria. Het andere laat hij achter in een klooster. Rose komt terecht in een pleeggezin, waar het een komen en gaan is van probleem kinderen. Maria brengt haar jeugd door in het nieuwe gezin van haar vader, als een overblijfsel uit zijn verleden. De meisjes groeien op zonder dat ze van elkaars bestaan weten - de een in Engeland, de ander in Ierland. Als Rose and Maria na twintig jaar toevallig oog in oog komen te staan, schuiven hun parallelle levens ineen tot een dubbelbeeld.
Evenbeeld is het ontroerende en geestige verhaal van mensen op zoek naar het ontbrekende deel in hun leven: een familielid, geborgenheid of liefde. In zeldzaam mooie taal en korte, perfecte zinnen weet Anne Enright haarfijn hun broze bestaan en de hoekigheid van hun gevoelens te vangen. Haar stijl is uiterst verrassend: via omtrekkende bewegingen laat ze ons kennismaken niet de hoofdpersonen, alsof we hen door kijkgaatjes mogen bespieden. Evenbeeld is een indringende roman over identiteit en afkomst, over liefde en gemis, isolement en ontwrichting.

. Het genoegen van Eliza Lynch (The pleasure of Eliza Lynch)
"Op een prachtige lentedag in Parijs in 1854 stak Francisco Solano Lopéz zijn penis in Eliza Lynch." Dit is de openingszin van de roman, over een Ierse courtisane en een Zuid-Amerikaanse dictator. Het genoegen van Eliza Lynch is het vrouwelijke antwoord op Heart of Darkness. Een gedurfde roman die de rijke verbeeldingskracht van Márquez aan het krankzinnige panorama van Werner Herzogs Fitzcarraldo paart.
Het genoegen van Eliza Lynch is een prachtig geschreven historisch epos, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de mooie Ierse Eliza Lynch, die in de jaren zestig van de negentiende eeuw heel even de rijkste vrouw van de wereld was. Het verhaal neemt zijn aanvang in Parijs, op het moment dat Eliza het bed deelt met Francisco Solano López - zoon van de dictator van Paraguay en erfgenaam van diens ongekende weelde. De vrucht van hun samenzijn zal buitengewoon blijken te zijn en Eliza uiteindelijk naar de andere kant van de Atlantische Oceaan voeren: rijk beladen met kleren, juwelen en champagne begint ze aan een koninklijke reis langs de rivier de Paraña, met in haar kielzog een stoet bedienden én een piano, op weg naar een glorieuze toekomst in Asunción, de hoofdstad van Paraguay. Ze stuit op een bekrompen, provinciaals stadje met verwelkte adel - die haar, de Ierse courtisane, veracht - en met een onderdrukte arme bevolking die snakt naar zelfbeschikking. Gelukkig is er ook de aan alcohol verslaafde Schotse dokter Stewart die een zwak heeft voor de mooie Eliza.
'Ze schrijft proza dat hardop gelezen wil worden en prikkelt zoals je van een goede auteur mag verwachten.' - The Times
'Anne Enright neemt dingen waar die wij over het hoofd zien.' - Blake Morrisson
'Mooi geschreven, zeer sfeervolle roman, soms te mooi en sfeervol; dan lijken de werkelijke gebeurtenissen, o.a. de politieke ontwikkelingen in het roerige Zuid-Amerikaanse staatje, bedolven te worden onder de mooie zinnen en vele geuren, kleuren en andere zintuiglijke waarnemingen.' (Biblion recensie, Redactie)

. The Gathering (De samenkomst)
De samenkomst is een prachtig geschreven epos waarin Anne Enright het portret schetst van drie opeenvolgende generaties van een Ierse familie. Het is ook het verhaal van de ingrijpende gevolgen van het onstuimige liefdesleven van Ada Merriman aan het begin van de twintigste eeuw - een seksuele geschiedenis die pas met de zelfverkozen dood van haar kleinzoon Liam tot een verrassende ontknoping komt.
Anne Enright verwerkt haar analyse van de periode na het overlijden van een dierbare en haar gedetailleerde uiteenzetting van emoties, herinneringen en verhoudingen in een interessante roman dat als startpunt een zelfmoord heeft. Een gewaagde roman over de verlammende kracht van schuldgevoel.
Als haar nauwelijks een jaar jongere broer Liam zelfmoord heeft gepleegd, gaat Veronica Hegarty (39) terug naar het huis waar ze opgroeide in Dublin. Bij haar moeder licht ze telefonisch haar vele broers en zussen in, gaat naar Brighton om het lichaam van Liam op te halen en regelt de begrafenis. De dood van haar broer en de confrontatie met haar naaste familie doen haar denken aan haar jeugd in een gezin van twaalf kinderen en aan haar oma Ada, die een minnaar had die Liam misbruikte. Na de begrafenis raakt ze in een depressie, kan niet meer slapen en is negatief over haar man en twee kinderen. Maar als ze maanden later naar haar gezin teruggaat, gloort er licht.
Van de Ierse auteur (1962) verschenen eerder een bekroonde verhalenbundel en drie geprezen romans. Ook in deze in de Britse pers enthousiast besproken vierde roman schrijft ze somber, maar tegelijk liefhebbend en in een heel zorgvuldige stijl over een moeilijk communicerende Ierse familie. Een sterke en mede door de uiteindelijk positieve toon, zeer indringende roman. (NBD¦Biblion recensie, Drs. Madelon de Swart)

'Enright schrijft als een sluwe Ierse Gabriel García Márquez door ervoor te zorgen dat haar magische wereld nooit de werkelijkheid buitensluit.' - The Observer
'De samenkomst is een briljant portret van het mirakel en de horror van de liefde.' - The Guardian
'Anne Enright schrijft met dezelfde scherpte als Joan Didion, en haar visie op Ierland is net zo moedig en origineel als die van Edna O'Brien. De samenkomst is haar beste boek tot nu toe.' - Colm Tóibín
'Door de superieure, discrete stijl blijven Enrights romans lang op het netvlies aanwezig.' - Times Literary Supplement
'Enright schrijft als een sluwe Ierse Gabriel García Márquez door ervoor te zorgen dat haar magische wereld nooit de werkelijkheid buitensluit.' - The Observer

2007 Anne Enright heeft de Man Booker Prize 2007 gewonnen voor haar boek The Gathering, een somber verhaal over een familie vol problemen. Ze laat daarmee tegen alle verwachting in de favorieten Ian McEwan (voor Aan Checil Beach) en Lloyd Jones (voor Meester Pip) ver achter zich. Tot nu toe zijn van het boek pas 3000 exemplaren verkocht.
Enright kreeg de belangrijke prijs voor Engelstalige literatuur (ruim 52 duizend Britse ponden) voor haar 'krachtige, ongemakkelijke en bij vlagen zelfs boze' roman. De jury loofde haar 'onverschrokken visie op een rouwende familie, geschreven in een gevatte stijl.
Enright zelf omschrijft haar roman, waarin drie opeenvolgende generaties van een Ierse familie in de 20ste eeuw worden geportretteerd, als een 'intelligente equivalent van een 'Hollywood weepie'.

Websites: www.debezigebij.nl, www.hotel-boekenlust.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.