kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anne ProvoostFotograaf: PEN-USA

Belgische schrijfster, geboren 26 juli 1964
Genre: Jeugdboek, toneel, kort verhaal

Citaat: 'Ik wil mensen leesplezier geven. Maar niet ten koste van mijn schrijfplezier. Ik vind mijn schrijfplezier in feite belangrijker dan het leesplezier van een ander. Ik wil wel dat die twee elkaar ontmoeten, ergens halverwege, maar ben niet op zoek naar een kompromis. Mijn taak is boeken schrijven.' (De Standaard, 22-09-1995)

Website: Anne Provoost debuteerde in 1990 met Mijn tante is een grindewal, waarvoor ze de Boekenleeuw en de Interprovinciale Prijs voor Jeugdliteratuur kreeg. Het boek werd vertaald in zes talen.

Haar tweede jeugdroman Vallen, over racisme en de verleidingen van extremisme, verscheen in 1994 en werd bekroond met de Libris Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil, de Boekenleeuw, de Interprovinciale Prijs voor Jeugdliteratuur en een Zilveren Griffel. Van Vallen werden meer dan 160.000 exemplaren gedrukt. Het boek is in twaalf talen vertaald, werd vier keer voor theater bewerkt, en werd in 2001 verfilmd door Hans Herbots: Falling.

In 1997 verscheen De roos en het zwijn, geïnspireerd op het sprookje De Schone en het Beest. Het werd bekroond met de Boekenleeuw, de Gouden Zoen en in Oostenrijk met de Jugendbuchpreis der Jungen Leser.

Haar laatste roman, De arkvaarders, verscheen in 2001, en is een gepsychologiseerde hervertelling van het zondvloedverhaal in de bijbel. Het boek kreeg een Boekenwelp en de Gouden Zoen. De Engelse versie van het boek werd genomineerd voor de IMPAC Dublin International Award 2006.

Provoost schrijft ook essays en korte verhalen. In 2004 verscheen haar essay En dan nu het slechte nieuws. Het kind als antagonist bij Stichting Lezen.
De voorbije jaren schreef zij mee aan kunstprojecten die resulteerden in publicaties zoals De letter I bij ABC2004 en De Ruiker van Ka-Bloom bij het tentoonstellingsproject Verfraaiing.

Haar roman In de zon kijken verschijnt in het voorjaar van 2007. Het is het verhaal van een meisje en de dood, een portret van een rouwende moeder, gezien door de ogen van een kind.

Anne Provoost is lid van PEN en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze woont met haar man en drie kinderen in Borgerhout, Antwerpen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.