kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anthony Burgess

Britse schrijver, geboren 25 februari 1917 Manchester, Engeland, overleden 22 november 1993.

Anthony Burgess is het pseudoniem van John Anthony Burgess Wilson.

Hij werkte als een onderwijsofficier in Brunei en Maleisië na de Tweede Wereldoorlog. In 1959 werd er een hersentumor bij hem geconstateerd, en hij had een levensverwachting van een paar maanden. Hij gaf het lesgeven op en werd een fulltime schrijver.

In zijn carrière als schrijver publiceerde hij meer dan 50 boeken in verschillende genres waaronder fictie en sciencefiction. Ook schreef hij een James Joyce handboek met de titel Here comes everybody.

Zijn beroemdste (of beruchtste) boek was A Clockwork Orange; dit werd verfilmd door Stanley Kubrick in 1971. Het boek -dat zich te Londen in de nabije toekomst afspeelt- gaat in wezen over vrije wil en moraliteit. De jonge antiheld van het boek, Alex, wordt gevangen genomen na een leven vol geweld. Hij krijgt een soort hersenspoeling om zijn gewelddadigheid te stoppen: hij wordt kwetsbaar tegenover andere mensen, en hij kan ook niet meer van muziek genieten (zijn enige andere plezier in zijn leven). De film werd in veel landen verboden, en blijft erg controversieel.

Naast het schrijven van boeken heeft hij ook boeken vertaald en een aantal symfonieën gecomponeerd. Hij sprak negen talen, en zijn liefde voor taal komt ook naar boven in de tekst van A Clockwork Orange. Daarin spreken de tieners het zogenaamde Nadsat, een taal gebaseerd op Engels slang en het Russisch (vrienden zijn droogs, meisjes devotchkas en intellectuelen sofisto's). Voor de film Quest for Fire (1981) dan weer bedacht hij een volledige prehistorische taal.

Hij overleed aan longkanker.

Autobiografie: Little Wilson and Big God

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Anthony_Burgess

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.