kunstbus
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antoine de Saint-Exupéry

Franse schrijver en vlieger, geb. 29 juni 1900, St. Maurice de Remens, Lyon, Frankrijk - gest. 31 juli 1944).

Website: sprookje 'De kleine prins'.

In zijn autobiografisch getinte romans en verhalen ("Courrier sud", 1929; "Vol de nuit", 1932; "Terre Des hommes", 1939; "Pilote de guerre", 1942) beschrijft hij de ervaringen van mensen die door heroïsche daden proberen de menselijke waarden te beschermen die door Techniek en rationaliteit worden bedreigd. Ze mislukken ten gevolge van de door geweld en Oorlog beheerste realiteit. Zijn tot nu toe populairste werk is het geïllustreerde kinderverhaal "Le petit prince" (1943). Verdere werken: "Lettre à un otage" (1943), "Citadelle" (postuum, 1948).

Antoine de Saint-Exupéry stamt uit een oude, adellijke familie. Hij had drie zusjes en een broertje. Toen hij vier was, stierf zijn vader, waardoor het gezin in financiële moeilijkheden kwam. Hij groeide op in verschillende plaatsen in Frankrijk. In de vakanties verbleven ze vaak in de buurt van een vliegveld, en daar besloot hij piloot te worden.

Na de middelbare school te hebben gevolgd in Zwitserland aan de universiteit van Freibourg volgde hij een opleiding tot piloot. In 1921 ging hij bij de Franse luchtmacht.

Hij werkte een poosje in een fabriek, maar keerde terug naar de luchtvaart en werd vrachtpiloot. Eerst in Afrika, later in Zuid-Amerika. Hij werkte vanaf 1926 als piloot in de burgerluchtvaart op vluchten tussen Europa, Afrika en Amerika. In Afrika stortte hij een keer neer in de woestijn.

Hij trouwde in 1931 met Consuelo.

Zijn eerste twee boeken Courrier sud en Vol de nuit zijn een poëtische beschouwing van de toewijding en het gevaar van het leven als piloot.

Nachtvlucht & Aarde der mensen
Als piloot in de pioniersjaren van de luchtvaart was hij een man van actie, wars van ideologie en materialisme, maar lyrisch over vriendschap en solidariteit. 'Vol de Nuit' (1931) is het klassieke verhaal over de nachtvlucht van een postvliegtuig van Paraguay naar Buenos Aires, de prijs die wordt betaald voor dergelijke avonturen en de discipline die ervoor moet worden opgebracht. De befaamdste roman van De St. Exupéry over de luchtvaart, die velen zich herinneren nog vóór de oorlog te hebben gelezen. De beschrijving van de gigantische strijd van een piloot die plotseling in een orkaan terecht komt en van de psychologische spanningen bij de directeur van de maatschappij waarvoor de piloot vliegt, zijn een blijvend "document humain".

'Terre des Hommes' (1939) is een verzameling autobiografische essays in het verlengde van de roman, waarin de vriendschap en de risico's van het vak centraal staan. Korte verhalen over indrukken en ervaringen van het vliegen in Zuid-Amerika en de Sahara door de Franse piloot, die door zijn verhalen heen beschouwingen van sociale en ethische aard vlecht

Hij was ook journalist en versloeg onder andere de Spaanse burgeroorlog.
In 1940 was hij vlieginstructeur voor de luchtmacht.
Na de Franse nederlaag week hij uit naar de Verenigde Staten, tot hij zich in 1943 bij het Franse verzet in Noord-Afrika aansloot. Hij voerde verkenningstochten uit. Op 31 juli 1944 keerde hij daar niet van terug. Zijn vliegtuig is begin 2000 in de zee voor Marseilles gevonden, waarmee officieel is komen vast te staan dat hij daar is beschoten, neergestort en omgekomen.

1943 De kleine prins (Le petit Prince)
Vert. van: Le petit Prince. - Parijs : Gallimard. - Oorspr. uitg.: New York : Reynal and Hitchcock, 1943. - 1e dr. Nederlandse uitg.: 1951.
ISBN: 9061000432
Weemoedig-poëtisch sprookje waarin een prinsje van een andere planeet aan een piloot vertelt over zijn ervaringen.
Antoine de Saint-Exupéry schreef een aantal boeken voor volwassenen. Zijn eerste boeken gaan over vliegen en avonturen, maar in de loop van de tijd worden zijn boeken steeds filosofischer. Ook in zijn enige kinderboek, De kleine prins, komen deze thema's voor.

In dit moderne sprookje vertelt schrijver en vliegenier over zijn ontmoeting met de kleine prins. Een piloot is neergestort in de woestijn en ontmoet daar de kleine prins. Deze prins is afkomstig van een hele kleine asteroïde, met drie vulkanen en een bloem. Op zijn weg naar de aarde is hij verschillende volwassenen tegengekomen, die hij allemaal maar wonderlijk vindt. Op de aarde aangekomen ontmoet hij een slang, een vos en ten slotte de piloot. Ze sluiten vriendschap, maar de prins moet weer weg. Het boek is een modern sprookje over kind zijn, over vriendschap en over de dood. Het zit vol met kritiek op volwassen mensen.

Wijs en relativerend zijn de mooie verhalen, die de prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten die hij bezoekt. Heel subtiel worden, vooral wat betreft volwassenen, o.a. gezagsverhoudingen, menselijke relaties en solidariteit, kameraadschapsgeest en eenzaamheid, in een wat lakonieke stijl aan de kaak gesteld, versterkt door "naïve" illustraties in zwart-grijs-wit van de schrijver zelf.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 681.