kunstbus
Dit artikel is 19 03 2017 10:57 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Anton TsjechovRussische theater- en verhalenschrijver en arts, geboren 29 januari 1860 - overleden 15 juli 1904.

Anton Pavlovitsj Tsjechov is voornamelijk bekend door zijn toneelstukken zoals Ivanov, De Meeuw, Oom Vanja, De drie zusters, De kersentuin,… Ze worden over de hele wereld nog steeds met veel succes opgevoerd. Tsjechov is vooral een onovertroffen meester van het verhaal. Vóór hem dacht men ettelijke bladzijden nodig te hebben om een sfeer op te roepen en de personages te beschrijven. Tsjechov doet het met enkele woorden.

In al zijn werk is een minimum aan handeling. Het bevat onovertroffen sfeerstudies en karakteranalyses, waarbij vooral de wisselwerking tussen de personen uiterst belangrijk is. Zijn stukken hebben op het westerse theater grote invloed gehad.

Zijn poëtisch werk omvat proza en drama en behoort tot het belangrijkste van de Russische literatuur in de 19de eeuw (Lew Tolstoi, Iwan Sergejewitsj Turgenjew). Hij was een meester in het kortverhaal ("De dikke en de dunne", 1883; "De kameleon", 1884; "De dame met het hondje", 1899). Met een fijnzinnige psychologie en een knappe en spitsvondige verteltrant geeft Tsjechow een voorstelling van de sociale verhoudingen in zijn land en de bekrompenheid en apathie van de kleine burger. Zijn theaterstukken sluiten thematisch aan bij zijn kortverhalen. Samen met het Kunstenaarstheater van Moskou ontwikkelde hij een nieuwe stijl, die gekenmerkt wordt door een gevoelige psychologische schets van de opgevoerde personnages, waardoor de dagelijkse tragedies van het menselijk leven tot uiting komen ("De meeuw", 1896; "Oom Wanja", 1897; "De drie zusters", 1901; "De kersentuin", 1904).

Levensloop
Tsjechov studeerde medicijnen, publiceerde tijdens zijn studie verhalen en koos na zijn artsexamen voor een literaire loopbaan.

Anton Pavlovitsj Tsjechov wordt geboren in 1860 te Taganrog, een havenstad in Zuid-Rusland, als derde zoon van een kruidenier en godsdienstfanaat.
1869 Tsjechov gaat naar het gymnasium.
In 1876 vlucht zijn vader voor schuldeisers naar Moskou; Anton blijft alleen achter.
1879 Tsjechov doet eindexamen en voegt zich bij zijn familie, die onder erbarmelijke omstandigheden in Moskou woont. Hij gaat medicijnen studeren.

In 1880 publiceert Tsjechov zijn eerste humoristische verhaal onder het pseudoniem Antosja Tsjechonte. In de komende jaren verdient de jonge Tsjechov met schrijven net genoeg geld om het gehele gezin te onderhouden.

Schreef toneelstukken; eerst eenakters, later avondvullende stukken.

1881 Schrijft een eerste toneelstuk Stuk zonder titel (Platonov). Tsjechov 'vernietigt' het, maar in 1920 wordt het herontdekt.
Platonov (letterlijk: 'de kleine Plato'); terwijl zich in Rusland een grimmige prerevolutionaire stemming begint af te tekenen, schrijft de student geneeskunde Anton Tsjechov een stuk over mensen die hun revolutionaire elan verloren hebben.
'Platonov is een filosoof. De belofte van een briljante toekomst heeft hij zelf afgebroken: hij geeft zijn studies op en wordt onderwijzer. Hij hield van Sofia met wie hij dezelfde revolutionaire idealen, dezelfde wil om de wereld te veranderen, deelde. Platonov vernielt alles om zich heen omdat hij niet aan zichzelf kan ontsnappen: hij is het slachtoffer van de onstuimige impulsen van zijn veeleisend brein. Hij leeft van moment tot moment, zonder na te denken over de gevolgen van zijn daden.' TBC.

1885 Reis naar Petersburg waar hij de tijdschriftuitgever Soevorin leert kennen. Soevorin zal hem vrijwel zijn hele leven blijven steunen.

1887 Lange reis door de steppen.
November 1887 ging zijn eerste toneelstuk, Ivanov, in première. 'Ivanov' had voldoende succes om hem meer stukken te doen schrijven.

1888 Verhalen. Reis naar Zuid Rusland en de Oekraïne.

In 1888 ontvangt Tsjechov de Poesjkinprijs voor de bundel In de schemering.

1889 Petersburgse voorstellingen van Ivanov. Zijn oudere broer Nikolaj Tsjechov overlijdt aan de gevolgen van tuberculose. Reis naar Jalta, schrijft verhalen en De bosgeest, dat hij later zal omwerken tot Oom Wanja.

Zijn toneelstuk De Bosgeest gaat in 1889 in première, maar wordt echter een mislukking

1890 Reis naar de Siberische strafkolonie Sakhalin. Hij doet er onderzoek naar het lot van de dwangarbeiders. Terugreis via India.
1891 Reis naar Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Verslag over de reis naar Sakhalin. Verhalen o.a. Het duel. Hulpfonds voor de boeren.
1892 Verhuist met de familie naar het landhuis in Melikhovo, even buiten Moskou.

Na eerdere verhalen ontstonden nu ook novellen, waaronder 'Zaal 6' (1892) en 'De dame met het hondje' (1898).

1894 TBC verergerd. Winter in Jalta, op de Krim, waar hij aan De meeuw begint. Verhalen o.a. De zwarte monnik. Reis naar Italië.

1895 Première van De Meeuw in St. Petersburg. Het stuk heeft geen succes en Tsjechov lijdt daaronder. Hernieuwde ontmoeting met Tolstoj. Bouw school in Novoselski.

1897 Opname wegens ernstige TBC. Overwintering in Nice.

Nadat 'De meeuw' werd uitgefloten wilde Tsjechov het toneel vaarwel zeggen, doch de regisseur Stanislavski bewoog hem 'De meeuw' vrij te geven. De geslaagde opvoering bracht Tsjechov ertoe weer voor het toneel te gaan schrijven.

De toneelteksten van Anton Tsjechov worden gekenmerkt door de hoge mate van realisme. Dit maakte de stukken dan ook zeer geliefd bij Stanislavski, een beroemde regisseur, bekend van zijn naturalistische methode van spelen. Toch waren ze het niet altijd over de interpretatie eens. Tsjechov vond zijn stukken komedies, terwijl Stanislavski er tragedies van wilde maken.

 Ontmoet de actrice Olga Knipper.

1897 'Oom Wanja' (een bewerking van 'De bosgeest')

1898 Winter op de Krim. Zeer succesvolle reprise van De Meeuw in Moskou. Koopt huis in Jalta, op de Krim. Begint vriendschap met Gorki.

1899 De relatie met Olga Knipper ontwikkelt zich; die met zijn uitgever Soevorin loopt ten einde. Schrjft o.a. De dame met het hondje en Oom Wanja. Première bij Moskous Kunsttheater.

1900 Lid van de Akademie voor Wetenschappen, afdeling literatuur. Zomer in Jalta met Olga Knipper. Schrijft Drie zusters. Overwintering in Nice.

1901 Drie zusters (met Knipper als Masja) in januari in première in Moskou; ontwikkelt zich tegen de kritieken in tot succes. Trouwt in het geheim met Olga Knipper. Zijn zuster Maria heeft het er moeilijk mee.

1902 Verhalen. Miskraam Olga Knipper.

1903 Schrijft De Kersentuin.
1904 De Kersentuin heeft succes in Moskou.

Reis naar Berlijn, waar hij ernstig ziek wordt. Gaat met Knipper naar het Kurort Badenweiler, waar hij op 2 juli 1904 sterft.

Websites: www.tsjechov.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 815.