kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Antonio Tabucchi

Antonio Tabucchi (Pisa, 23 september 1943)

Italiaans schrijver, vertaler, en literatuurwetenschapper.

Antonio Tabucchi is naast schrijver ook kenner en vertaler van het werk van Fernando Pessoa. Bovendien heeft hij Portugese taal en letterkunde gedoceerd aan verschillende Italiaanse universiteiten. Pessoa en Portugal in het algemeen duiken dan ook geregeld op in zijn literaire oeuvre, dat vooral bestaat uit verhalen en korte romans.

In het Nederlands verschenen van hem onder meer 'Kleine onbelangrijke misverstanden', 'De lijn van de horizon' en 'Indiase nocturne'. In zijn verhalen beschrijft hij vaak een onvoorspelbare en oncontroleerbare werkelijkheid.

Het verhaal 'Stemmen' engel).

Tabucchi put uit de donkere kanten van het bestaan. Veel wordt gesuggereerd, weinig uitgesproken. De dramatische realiteit zit onder de oppervlakte en komt in flarden naar boven. Vaak gaat het om een zoektocht, een iemand die op zoek is naar een ander iemand. De lezer kan zich niet laten meedrijven, hij moet invullen, afmaken, interpreteren. Of zoals de hoofdfiguur in Tabucchi's roman Notturno indiano zegt: 'Misschien zoekt hij een verleden, een antwoord op iets. Misschien zou hij vat willen krijgen op iets dat hem vroeger ontglipte. In zekere zin is hij op zoek naar zichzelf. Ik bedoel, het is alsof hij door mij te zoeken zichzelf zoekt: dat gaat vaak zo in boeken, dat is literatuur.'

Websites: www.dbnl.org (Stemmen), boeken.vpro.nl, boekrecensies.trouw.nl, nl.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 748.