kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arthur Japin

Nederlands schrijver, geboren te Haarlem, 26 juli 1956,

Zijn met veel gevoel voor stijl gecomponeerde romans en verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.
Arthur Japin ontving voor zijn roman Een schitterend gebrek in 2004 de Libris literatuurprijs.
In 2006 schrijft hij het boekenweekgeschenk, dat in een recordoplage van 813.000 exemplaren wordt gedrukt.

Jeugd
Arthur Japin wilde al in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder andere toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Zo nu en dan iemand anders zijn, misschien omdat hij in zijn jeugd zulke nare ervaringen had? Hij werd erg gepest, en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld. Hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Arthur 13 jaar was. Het pesten ging door tot hij 16 werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was nodig om te overleven.
Na de middelbare school kiest hij ervoor om van het 'nu en dan iemand anders zijn' zijn vak te gaan maken.

Studie
Arthur Japin vertrekt na het gymnasium naar Londen, om een opleiding te gaan doen aan een toneelschool in Londen, The School of Dramatic Arts. Terug in Amsterdam studeert hij vervolgens twee jaar Nederlandse Taal en Letterkunde en stapt dan over naar de Kleinkunstacademie. In 1982 studeert hij hier af.
Hij speelt diverse rollen voor radio, film en televisie (bijv. enkele bijrollen in de film 'Flodder' en de TV-serie 'Onderweg naar morgen') en op het toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie, en hij zingt een kleine rol bij de Nederlandse Opera.

Schrijverschap
In 1987 stopt hij met acteren en begint te schrijven. In 1996 debuteert hij met Magonische Verhalen, dat - evenals zijn latere boeken - wordt uitgegeven bij De Arbeiderspers. In 1997 volgt (als resultaat van 10 jaar onderzoek): De zwarte met het witte hart. In de tussenliggende periode schrijft Japin ook scenario's, hoorspelen en toneelstukken, waarmee hij diverse literaire prijzen won. In 2000 worden enkele Magonische Verhalen verfilmd. In maart 2002 verschijnt De droom van de leeuw, een grote roman over liefde en verbeelding. In 2003 wordt Een schitterend gebrek gepubliceerd, dat het jaar daarop de Libris literatuurprijs ontvangt.

Japin woont tegenwoordig in Utrecht.

De Magonische Verhalen
In deze verzameling van negen verhalen laat Arthur Japin zijn fantasie met zijn eigen geschiedenis aan de haal gaan. Toen hij een jaar of zes was, was zijn vader ernstig in de war. Zo ernstig dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegde. Zijn vader vertelde over Magonia. In de Middeleeuwen stond dat voor een denkbeeldig land. De wolkenridders zoeken naar een andere werkelijkheid. De verhalen die zijn vader vroeger aan hem vertelde, vertelt Japin nu opnieuw.

De zwarte met het witte hart
In 1987 ontdekt Arthur Japin het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van de twee Ghanese prinsjes Kwasi en Kwame, die in de negentiende eeuw aan Koning Willem de Eerste ten geschenke werden gegeven en als Hollanders werden opgevoed. Na 10 jaar onderzoek (mede mogelijk gemaakt door een beurs), in Afrika, Weimar en Indonesiƫ publiceert hij dit historische noodlotsdrama in romanvorm onder de titel De zwarte met het witte hart. Het wordt een in Nederland (en ver daarbuiten) ongekend populair boek; het heeft al 40 drukken beleefd. Het is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Grieks, Turks, Hongaars, Noors en Deens. De roman is ook een inspiratiebron voor dans- en theatervoorstellingen.

De droom van de leeuw
Ook de roman De droom van de leeuw (2002) is weer gegroeid vanuit een autobiografische kern. De romance van Arthur Japin met Rosita Steenbeek waarmee hij in 1986 op goed geluk naar Rome trok, beiden in de hoop dat ze daar de aandacht van Federico Fellini zouden kunnen trekken, is het kerngegeven. Japin kruipt nu in de huid van Fellini (die in zijn roman overigens Snaporaz heet). Hij leeft zich in in diens gevoelsleven tijdens zijn begeestering voor de jonge actrice Rosita (in de roman Gala). Hij wordt zelf verbeeld door de romanfiguur Maxim.

Een schitterend gebrek
Het in 2003 verschenen Een schitterend gebrek is het verhaal over Lucia, de eerste geliefde van Giacomo Casanova. In 1742 leren ze elkaar kennen, in de omgeving van Venetiƫ. Giacomo is dan 17 jaar oud, Lucia is drie jaar jonger. Kort daarna verdwijnt Lucia plotseling uit Casanova's leven. Casanova zal later beweren dat hij uit gekwetstheid over die verdwijning voor z'n wilde leven heeft gekozen. Veel later, in 1758, ontmoeten ze elkaar opnieuw in Amsterdam. Alleen weet Giacomo dat niet, omdat Lucia gesluierd gaat. Haar jeugd, en alle jaren daarna gaan als een film aan haar voorbij. We komen erachter waarom ze Casanova in de steek heeft gelaten, waarom ze haar gezicht achter een sluier moet verbergen en hoe ze in Amsterdam in "het leven" terecht is gekomen. Ten slotte zijn we er getuige van hoe ze voor de tweede keer afscheid van Giacomo moet nemen.

Een schitterend gebrek werd binnen een jaar twaalf keer herdrukt en won de Libris literatuurprijs 2004.

Bibliografie
1996: Magonische verhalen
1997: De zwarte met het witte hart, roman, ISBN 90-295-2337-9
1998: De vierde wand, reisverhalen
2001: Magonia, filmscenario (gebaseerd op enkele 'Magonische verhalen')
2002: De droom van de leeuw, roman
2002: De vrouwen van Lemnos, choreografisch scenario
2003: Een schitterend gebrek, roman
2006: De klank van sneeuw, twee novellen
(alle boeken uitgegeven bij De Arbeiderspers)

2006: De grote wereld, boekenweekgeschenk
2004: Dooi & Zeep, twee verhalen geillustreerd met door Arthur Japin geschilderde portretten, uitgegeven bij Uitgeverij Brokaat

Daarnaast ook diverse scenario's, hoorspelen, liedteksten en toneelstukken.

Prijzen
1990 - Gorcumse Literatuurprijs voor De klap van Ediep Koning
1995 - LIRA-prijs voor De roering van het kielzog
1995 - Literaire prijs van de provincie Gelderland voor De draden van Anansi
1998 - Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor De zwarte met het witte hart
1998 - Halewijn-literatuurprijs van de stad Roermond voor zijn gehele oeuvre
1999 - ECI-prijs voor Schrijvers van Nu voor De zwarte met het witte hart
2004 - Libris literatuurprijs voor Een schitterend gebrek
2005 - De Inktaap voor Een schitterend gebrek

Film
1996: Hoerenpreek, een televisiefilm door Ineke Smits
1996: De Wolkenfabriek, idem
2000: Magonia, verfilming van Magonische verhalen door Ineke Smits, met oa. Dirk Roofthooft, Willem Voogd, Jack Wouterse, Linda van Dyck en Ramsey Nasr; ook verschenen op DVD.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Japin.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.