kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arthur Miller

Arthur Miller (1915, New York City-2005)

Amerikaanse toneelschrijver,

Arthur Miller is een van de belangrijkste auteurs van het naoorlogse Amerikaanse toneel. Miller toont zich in zijn werk gefascineerd door het menselijk tekort, en geeft tevens blijk van een grote sociale betrokkenheid.

bi(bli)ografie
Arthur Miller, zoon van Weense immigranten in de States, kende een moeilijke jeugd; om aan de kost te komen werkte hij als land-, haven- en fabrieksarbeider, voor hij full-time toneelauteur werd. Daarnaast schreef hij romans, verhalen en essays.

De dramatiek wordt na 1945 nieuwe wegen opgestuurd door het absurde, aan het surrealisme herinnerende theater van Samuel Beckett (1906-1989), vooral met En Attendant Godot (1954) en Eugène Ionescu (1912-1994). In hun werk leeft de mens een zinloos bestaan zonder echte communicatie. Verwant met hun werk is het op het absurde gebaseerde humanisme van Jean Anouilh (1910-1987) en de absurde comedy of menace van Harold Pinter (1930-). Bij latere toneelschrijvers wordt zowel het absurd-surrealistische als het realistische drama teruggevonden.

Arthur Miller heeft wel geexperimenteerd met de dramavorm, maar bleef daarin trouw aan het sociaal realisme. Ibsen is bij hem nauwelijks weg te cijferen. Zijn invloed toont zich vooral in het retrospectieve drama The Price (1967). Centraal bij Miller staan steeds ethische problemen: het oorlogsprofijt in All My Sons (1947), de moderne levensleugen van succes en geld verdienen in Death of a Salesman (1949).

In het succesrijke, na-oorlogse Amerika voelde Miller zeer scherp de nieuwe maatschappelijke verhoudingen, conflicten en problemen aan, met name de massificatie, de massa-consumptie en een meedogenloze reclame, die de produkten van de op volle toeren draaiende industrie aan de man moest brengen. Hij aarzelde ook niet zich uiterst kritisch op te stellen tegenover de repressieve, rechtse en hysterische anti-communistische ideologie zoals die bv. tijdens de McArthy-terreur tot uiting kwam.

Als theaterauteur heeft hij een zeer sterk gevoel voor ethiek, sociale problemen, en stijl. Hij belicht het sociale leven van de gemiddelde, kleine Amerikaan dat gebaseerd is op het materialisme/consumentisme, en gebruikt daartoe de techniek van het Europees naturalisme, de vervreemdingstechniek van Brecht (het episch theater) en filmtechnieken.
Van 1956-61 gehuwd met Marilyn Monroe.

'Death of a salesman' (1949),
Zijn Death of a Salesman (1949) kreeg de Pulitzerprijs en oogstte wereldwijd succes.
De depressie in de V.S. in de jaren '30 van de vorige eeuw had grote invloed op het leven van Miller. In zijn toneelwerken wordt vaak uitgebeeld hoe gezinnen worden vernield door valse voorwaarden. Miller was sociaal bewogen en toonde groot inzicht in de personnlijke zwakte van zijn personages. In Dood van een handelsreiziger pleegt de hoofdpersoon zelfmoord nadat hij is ontslagen, omdat hij denkt dat hij op die manier zijn gezin het beste (financieël) kan helpen. Door dit boek werd Miller ook internationaal bekend.

'The crucible' (1953),
'A view from the bridge' (1955),
'The misfits' (1961; filmscenario),
'After the fall' (1964),
'Incident at Vichy' (1965),
'The price'(1968),

Latere stukken, o.a.:
'The American clock' (1980),
'The archbishop's ceiling' (1986),
'The last Yankee' (1990),
hebben niet het peil van zijn eerste, waarvan vele zijn verfilmd.

'Timebends: a life' (1987) is zijn autobiografie.

Prins van Asturiëprijs voor Arthur Miller,
Arthur Miller is nog maar de derde niet-Spaanstalige auteur die de felbegeerde Prins van Asturiëprijs in ontvangst mag nemen. Eerder viel die eer de Duitser Günter Grass en de Britse Doris Lessing te beurt. Miller verdient met deze onderscheiding 50.000 euro en een beeld van Joan Miro. (WJG)

Praemium Imperiale voor auteur Arthur Miller,
Arthur Miller heeft op 4 september de Praemium Imperiale van de Japan Arts Association in ontvangst mogen nemen. Arthur Miller krijgt de Praemium Imperiale voor zijn gehele oeuvre. Aan deze onderscheiding is zo'n 128.000 euro gekoppeld. (WJG


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.