kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arthur Schlesinger

Arthur Schlesinger Jr. (1917-2007)

Amerikaanse historicus en schrijver.

Door zijn toegankelijke schrijfstijl vonden Schlesingers boeken de weg naar het grote publiek. In totaal schreef de historicus meer dan twintig boeken over Amerikaanse presidenten en andere machtige figuren.

Levensloop
Arthur Bancroft Schlesinger werd op 15 oktober 1917 geboren in Columbus (Ohio). Een van zijn voorvaderen was de historicus George Bancroft, die in de 19e eeuw een monumentale twaalfdelige geschiedenis van Amerika schreef. Zijn vader Arthur M. Schlesinger was eveneens historicus en professor aan de Harvard University.

In de Tweede Wereldoorlog schreef Schlesinger teksten voor president Roosevelt en werkte hij als analist voor het Bureau voor Strategische Diensten, de latere CIA.

Schlesinger werd bekend door zijn boeken over Amerikaanse presidenten en over de Amerikaanse politiek. Zo kreeg hij in 1946 al op 27-jarige leeftijd voor zijn boek "The age of Jackson" over de president Andrew Jackson de befaamde Pulitzer Price.

Schlesinger was een vertrouweling van John F. Kennedy. Tijdens de verkiezingscampagne in 1960 schreef hij de speeches van Kennedy. Bij de aanstelling van Kennedy, werd Schlesinger een van zijn belangrijkste adviseurs. Zo raakte hij betrokken bij de invasie in de Varkensbaai, de desastreuze poging in 1961 om de Cubaanse leider Castro af te zetten. Tot vermaak van Kennedy, schreef Schlesinger ook wel eens filmrecensies voor onder meer het blad Vogue.

"A Thousand Days: John F. Kennedy in the White House"
Schlesinger maakte dagelijks aantekeningen, die hij later gebruikte voor zijn boek 'Duizend Dagen. John F. Kennedy in het Witte Huis'. Voor dit boek kreeg hij zowel een Pulitzerprijs als de Nationale Boekenprijs.

Schlesinger werd verweten de familie te idealiseren. Vooral omdat hij zweeg over de buitenechtelijke relaties van Kennedy.

In 1998 kwam Schlesinger in het geweer tegen de pogingen van de Republikeinen om president Clinton te doen aftreden wegens de Lewinsky-affaire. Later bekritiseerde hij het concept van 'preventieve oorlog' van president George Bush: ,,Het idee van Amerika als rechter, jury en beul van de wereld stoelt op een tragisch misverstand.''

Woensdagavond 28 februari is hij in New York op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval tijdens een diner met vrienden overleden. Later schreef hij dat Kennedy's obsessie voor vrouwen naar zijn idee geen enkele invloed had op zijn functioneren als president, 'behalve dan als (zijn dochtertje) Caroline door de Oval Office kroop'.

Websites: www.reformatorischdagblad.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.