kunstbus
Dit artikel is 02-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

As you like it1750 - Francis Hayman: scene uit Shakespeare's: As You Like It (detail)

As you like it is een komedie van William Shakespeare, geschreven in 1599 of 1600. De oudst bekende versie is uit 1623.

Samenvatting van het verhaal
Het verhaal begint met Orlando en Adam. Adam is de hoveling van de broer van Orlando genaamd, Olivier. Orlando is de jongste broer van Olivier en hun vader is overleden. Olivier heeft beloofd goed voor Orlando te zorgen, maar komt deze belofte niet na. Orlando is het zat en zegt er wat van tegen zijn broer.

Charles is de worstelaar en bode van de hertog. Hij komt aan Olivier vertellen dat de oude hertog is verbannen door zijn broertje de nieuwe hertog. Alleen de dochter van de oude hertog (Rosalinde) is achtergebleven bij de dochter van de nieuwe hertog (Celia). Want dit zijn twee onafscheidelijke nichtjes.

Charles worstelt in een wedstrijd tegen Orlando en verliest dit. Rosalinde en Celia zijn hierbij aanwezig. En Orlando steelt het hart van Rosalinde.

De vader van Celia (de nieuwe hertog) wil dat Rosalinde, zijn nichtje, van het hof verdwijnt, dit binnen 10 dagen. Celia vindt dit zo erg dat ze een plan smeden zodat ze samen weg kunnen. Ze gaan op zoek naar de vader van Rosalinde, de ex-hertog, in het Ardennerwoud. Ze nemen Toetsteen de nar mee, zodat hij hun wat plezier kan geven onderweg. De twee dames gaan verkleed als man op pad, zodat ze onderweg niet lastig gevallen worden.

Adam heeft gehoord dat Olivier, de broer van Orlando, hem wil doden. Hij is niet langer veilig in zijn huis en besluit samen met Adam op de vlucht te slaan. Adam heeft 500 kronen en zo gaan zij samen een nieuw leven tegemoet.

Onderweg komen Celia en Rosalinde twee herders tegen: Corijn en Silvius. Rosalinde ziet hun liefdesverdriet en voelt hun verdriet, want zij is ook nog steeds hevig verliefd op Orlando.

Jaques is mee verbannen met de ex-hertog, net als Amiens, een hoveling. Orlando komt hen tegen op zijn reis, hij eist van hun te eten. Zij helpen hem.

De hertog van nu (vader van Celia) is boos op Olivier en jaagt hem van zijn land.

Orlando is tevens verliefd op Rosalinde, ze weten het alleen nog niet van elkaar. Hij hangt alle bomen in het bos vol met zijn gedichten en liefdesverzen voor haar. Hij weet alleen niet dat zij in hetzelfde bos rondloopt, verkleed als man. Uiteindelijk komen ze elkaar tegen. Rosalinde vraagt Orlando zich te gedragen alsof hij verliefd op 'hem' is. Op die manier gaat zijn liefdesverdriet over, beweert Rosalinde in mannenkostuum. Orlando doet dit. Ook komt Rosalinde haar vader tegen in het bos, maar hij herkent haar vanzelfsprekend niet.

Toetsteen de nar wordt verliefd op Gretl (Doortje in Nederlandse vertalingen) de geitenhoedster en trouwt met haar. Silvius, een herder, wordt verliefd op Phebe, een herderin.

Uiteindelijk is Rosalinde degene die op haar manier ervoor zorgt dat iedereen samenkomt. Dat 4 paren trouwen, dat ze herenigd wordt met haar vader, en dat Orlando de vrouw van zijn dromen trouwt.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/As_You_Like_It

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.