kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Assepoester

Assepoester is een sprookje uit de bundel Sprookjes van moeder de gans van de Franse schrijver Charles Perrault.

Verhaal
Het verhaal gaat over een meisje dat verplicht wordt al het werk te doen voor haar gemene stiefmoeder en haar twee gemene dochters. Omdat ze alle vuile karweitjes moet opknappen, zoals 's ochtends het aanmaken van de haard, wordt ze schertsend 'Assepoester' genoemd. Als op een dag een brief van de koning beveelt dat alle meisjes uit het hele land naar het bal moeten komen zodat zijn zoon, de prins, kan trouwen met het meisje van zijn dromen, blijkt nogmaals de onrechtvaardige stiefmoederlijke behandeling van Assepoester. De dochters van de gemene stiefmoeder krijgen mooie jurken, Assepoester moet het met lompen stellen en wordt zo verhinderd naar het bal te kunnen gaan.
Een goede fee tovert haar echter een baljurk met glazen muiltjes en tovert een pompoen en een stelletje muizen om tot een koets met paarden. Ze charmeert de prins uitermate, doch niemand herkent Assepoester.
Om middernacht wordt de betovering echter verbroken en ontvlucht zij het paleis, waarbij ze een van haar glazen muiltjes verliest. De prins vindt het muiltje en zweert dat hij haar zal vinden om met haar te trouwen.
Vele meisjes proberen uit alle macht hun voet in het schoentje te wringen, maar uiteindelijk past alleen Assepoester de schoen.
En zoals het een sprookje betaamt, leefden Assepoester en haar prins nog lang en gelukkig.

Vergissing
Het verhaal is een combinatie van het thema van de boze stiefmoeder met het verhaal van het gevonden pantoffeltje, dat al in de derde eeuw is opgetekend. De glazen muiltjes van Assepoester - die alleen in Perraults versie voorkomen - zouden op een vergissing berusten. In het Frans zijn de woorden voor eekhoornbont ('vair') en glas ('verre') homofoon. Bij het vertellen van het verhaal zouden Assepoesters sloffen, gemaakt van bont van een tweekleurige Russische eekhoorn ('pantoufle de vair'), door de generaties van vertellers of wellicht door Perrault zelf, in de veel intrigerender glazen muiltjes ('pantoufle de verre') zijn veranderd.
Het woord vair is in het Nederlands bekend als pelswerk op wapenschilden.

Bewerkingen
. Het sprookje is later ook opgetekend door de gebroeders Grimm in hun serie Kinder- und Hausmärchen als nummer 21.
. Het verhaal werd als animatiefilm in 1951 door de Walt Disney Company uitgebracht onder de titel Cinderella (zie ook: Assepoester (Disneyfilm).
. Voorts werd er een televisiemusical Cinderella geschreven door Rodgers & Hammerstein.
. Rossini schreef de opera La cenerentola. Sergej Prokofjev schreef een ballet Cinderella.
. Van Assepoester is ook een musicalversie gemaakt door Studio 100 waarin Chris Van Tongelen de rol van Prins vertolkte.
. In 2007/2008 wordt in het Efteling Theater De musical Assepoester opgevoerd, geproduceerd door de Efteling ism V&V Entertainment
. In Shrek the Third (2007) speelt Assepoester ook een rol

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Assepoester.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 69.