kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Astrid LindgrenAstrid Lindgren in 1924

Zweedse schrijfster, geboren op 14 november 1907 in Vimmerby, overleden op 28 januari 2002 in Stockholm.

Astrid Lindgren werd met name bekend door haar creatie Pippi Langkous, maar publiceerde ook vele andere bekende kinderboeken, zoals Ronja de Roversdochter en de kinderen van Bolderburen.

Levensloop
Astrid Anna Emilia Ericsson werd in 1907 geboren in Zweden. Ze groeide op in een boerengezin, een achtergrond die in veel van haar verhalen zou terugkeren. Na de middelbare school had ze verschillende baantjes als secretaresse. Ze trouwde in 1931 met een uitgever van kaarten en boeken, Sture Lindgren.Pippi Langkous, haar beroemdste creatie, ontstond toen haar dochter Karin ziek werd, in 1941. Op de vraag van haar moeder waar zij graag een verhaal over wilde horen, antwoordde ze: 'Pippi Langkous'. Astrid Lindgren vertelde daarna iedere avond een verhaal over het meisje met de rare naam (die later overigens werd uitgebreid tot Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter). Pippi bleek een steenrijk meisje, dat zonder vader en moeder in een grote villa woonde met een paard (Witje) en een aapje met een strohoed (meneer Nilsson). Haar vader was een zeeroverhoofdman en later Koning van Taka-Tukaland, haar moeder was 'in de hemel'. Ze trok zich niets aan van wat grote mensen vinden, maar ging volstrekt haar eigen gang. Ze eet tenslotte liever snoep dan spruitjes, en als ze geen brieven van anderen krijgt, stuurt ze gewoon een brief aan zichzelf.

Wanneer Astrid Lindgren in 1944 door een verstuikte enkel niet van huis kan, besluit ze de verhalen op te schrijven. De eerste uitgever aan wie zij haar manuscript liet lezen wees het af.

Toen in 1944 een andere uitgever een prijsvraag voor meisjesboeken uitschreef, stuurde zij een ander boek in: Britt-Marie lucht haar hart. Ze won de tweede prijs en het boek werd uitgegeven. Zo debuteerde Astrid Lindgren op 37-jarige leeftijd.

Bij een tweede prijsvraag in 1945 stuurde zij zowel Pippi Langkous als Wij uit Bolderburen in. Pippi won de prijsvraag, maar ook Bolderburen werd uitgegeven. Daarna bleef Astrid Lindgren publiceren tot 1992, toen zij - vijfentachtig jaar oud en overladen met prijzen - met pensioen ging.

Astrid Lindgren overleed op 28 januari 2002 op 94-jarige leeftijd.

In haar lange carrière schreef zij ongeveer 80 boeken, die in 76 talen vertaald zijn en waarvan ongeveer 80 miljoen exemplaren verkocht zijn. Een groot aantal boeken is inmiddels verfilmd. Inger Nilsson werd wereldberoemd in haar rol als Pippi Langkous. Astrid Lindgren ontving onder andere twee eredoctoraten, verschillende koninklijke onderscheidingen, de Vredespreis van de Duitse Boekhandel en de Lewis Carroll prijs ontving ze zelfs twee keer. In Nederland werd ze driemaal bekroond met een Zilveren Griffel.

Websites: www.kb.nl, boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.