kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Atte Jongstra

Nederlands prozaschrijver, dichter, essayist, vertaler en recensent, geboren 13 augustus 1956 te Terwispel

Pseudoniemen: Arno Breekveld, Agna Eygenraam, Maria Reinhoudt, Ds H.M. van Terwispel, J. Voordewind, Arno II van Brechelhain e.a.

Critici en essayisten rangschikken Jongstra gewoonlijk onder de postmoderne schrijvers. De schrijver heeft weinig op met de suggestie van orde en coherentie uit de traditionele vertelkunst. Literaire conventies die daarin verborgen liggen worden door hem juist blootgelegd. Samenhangen komen bij hem door intuïtie en toeval tot stand. Plot en chronologie vervangt hij door een mozaïek van teksten, beelden en zelfs afbeeldingen zoals prenten en schilderijen. Jongstra's taal is ook een combinatie van allerhande stijlsoorten: droog-encyclopedisch, wetenschappelijk, dichterlijk, religieus, episch of dramatisch. De werkwijze van Jongstra zou men 'literaire recycling' kunnen noemen, waarbij hij de hele wereldbibliotheek gebruikt als een magazijn voor zijn verbeelding. Hij verwekt de ideeën van vroegere schrijvers in zijn geschriften, maar ook encyclopedische lemmata (met een voorkeur voor esoterie, mystiek en taalpsychologie), biografieën, vertogen, heiligenlevens en citaten neemt hij erin op. Zijn werk blijft mede dankzij de humor die het bevat wel toegankelijk. ( Zie meer over poëticale opvattingen op Atte Jongstra groeit op in het Friese Terwispel, waar zijn vader hoofd is van de Openbare Lagere School.

Na zijn atheneumopleiding in Drachten, gaat hij naar Amsterdam waar hij gedurende acht jaar studeert aan het Instituut voor Neerlandistiek. Wegens een voorliefde voor Strindberg heeft hij ook bijvakken in de Zweedse taal - en letterkunde gedaan.

In de hoofdstad - waar hij nog steeds woont - gaat Jongstra zich te buiten aan zijn geliefde bezigheden: het snuffelen in tweedehandsboekenzaken, bibliotheken, archieven en letterengenootschappen.

In 1985 verschijnt zijn eerste publicatie in boekvorm. Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Multatuli-Genootschap stelt hij een anthologie samen onder de titel: De multatulianen. 125 jaar Multatuli-verering en Multatuli-hulde.

In 1989 verschijnt de verhalenbundel De psychologie van de zwavel. Dat literair debuut wordt genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en hij krijgt er in 1990 de Geertjan Lubberhuizenprijs voor.

Nadien volgen nog vele titels, o.a. Cicerone (1992), Het huis M. Memoires van een spreker (1993), Disgenoten (1998)... De romans passen in het 26-delige 'modern geheugenlexicon' waaraan de schrijver werkt.

Jongstra is ook essayist. Voor zijn essaybundel Familieportret uit 1996 wordt hij bekroond met de J. Greshoffprijs.

Zijn boek, De avonturen van Henri II Fix, schreef Jongstra naar aanleiding van de aanschaf op een veiling van een drietal kisten vol manuscripten en andere documenten van deze 18e eeuwse levenskunstenaar en encyclopedist uit Zwolle.

Atte Jongstra publiceert in diverse bladen (Het Parool, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Vrij Nederland) en literaire tijdschriften (Bzzlletin, Dietsche Warande & Belfort, De Gids, Maatstaf), was van 1986 tot 1993 redacteur van het literaire tijdschrift Optima, schreef jarenlang de rubriek 'Afgeprijsd' voor de Republiek der Letteren van Vrij Nederland, en tot voor kort wekelijks de bekende rubriek 'Onderkast' voor NRC Handelsblad.

Websites: www.dbnl.org, www.ned.univie.ac.at, boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 20.