kunstbus
Dit artikel is 26-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Barber van de Pol

Barber van de Pol ( Veenendaal, 1949 ) studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Amsterdam. Zij vertaalde een groot aantal romans, gedichten en verhalen. Voor de vertaling van Rayuela, een hinkelspel van Cortázar kreeg ze de Martinus Nijhoffprijs. In 1997 publiceerde ze haar vertaling van Don Quichot van Cervantes ( 1997 ) waarvan onlangs een heruitgave is verschenen.

Barber van der Pol schrijft kritieken voor NRC-Handelsblad en de Groene Amsterdammer. Ze was docent aan de universiteit en gaf les aan de schrijversvakschool 't Colofon. Ze publiceerde verhalen en essays: Alles in de wind ( 1997 ) en Cervantes & Co. ( 2000 ) over haar ervaringen als vertaalster.

Haar roman Er was wat met Meneer Maker & Mevrouw Maker ( 1998 ) werd in de pers unaniem lovend besproken. In 2001 verscheen haar tweede roman Kriblijn en haar prozawerk Lieve Erasmus, verkeren met een denker. Ook heeft zij drie kinderboeken geschreven.

Met haar nieuwe vertaling van Don Quichot van La Mancha, is de roman van Cervantes ( 1547-1616 ) voor de Nederlandse lezers van nu zeer toegankelijk geworden. De lezer kan nu ervaren dat de verhalen over 'Don Quichot' maar een zwakke afschaduwing zijn van wat in het boek werkelijk wordt verteld.

"Als vertaalster van Don Quichot heb ik vier jaar lang in het hoofd van Cervantes gelogeerd. Ik ervoer hem als een geestverwant, een soort artistieke grote broer, een coöperatieve compagnon - als hij gekund had. Het verschil in leeftijd ( twintig mensengeneraties ) en in landsaard ( hij een Spanjaard, ik Nederlands en vertalend voor 'de Nederlander van nu' ) is frappant. Ruggespraak met deze bron van dit alles was dus onmogelijk. Ik was voortdurend gedwongen tot keuzes die soms eigengereid lijken, maar altijd vanuit respect zijn gemaakt. Dat mag u tenminste hopen. Want het feit dat het om zo'n beroemd boek gaat, maakt dat het meer dan in de meeste gevallen een boek van iedereen is en niet alleen van mij."

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 613.