kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert (1964)Belgische jeugdauteur

Bart Moeyaert, geboren 9 juni 1964 te Brugge, is de jongste van zeven zonen. Al jong schreef hij verhalen en maakte hij boeken en kranten. Toen hij zestien was stuurde hij zijn eerste manuscript op naar een uitgever; het werd gepubliceerd toen hij negentien was.

Eerste boek: Duet met valse noten (1983)
Zijn eerste boek is gebaseerd op het dagboek dat hij als jongen bijhield. In 1984 kreeg hij voor dit boek de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Hij schrijft graag voor jongeren en jong volwassenen omdat die leeftijd, dat grensgebied tussen kind en volwassene, hem enorm boeit.

Hij studeerde kunsthumaniora in Gent en volgde een lerarenopleiding Nederlands, Duits en geschiedenis in Brussel. Hij studeerde daar af met een scriptie over Aidan Chambers. Hij heeft nooit voor de klas gestaan. Als freelance medewerker werkte hij voor een aantal tijdschriften en was hij tot 1995 eindredacteur van Top Magazine.

De eerste twee boeken van Bart Moeyaert waren gedeeltelijk gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Daarna veranderden de stijl en inhoud van zijn boeken voor jongeren. Deze boeken spelen zich in een kort tijdsbestek af en hebben een beklemmende, dreigende, broeierige sfeer. Veel actie is er niet; de gevoelens en het innerlijk van de hoofdpersonen zijn het belangrijkste. Als de gebeurtenissen eenmaal in gang zijn gezet wordt het einde onvermijdelijk. Ook in zijn boeken voor beginnende lezers spelen gevoelens een belangrijke rol. Het taalgebruik van Bart Moeyaert is in de loop van de tijd steeds soberder en po√ętischer geworden. Hij noemt de gevoelens niet, ze moeten tussen de regels gelezen worden.

Bart Moeyaert is sinds 1995 schrijver van beroep.

Voor zijn autobiografische boek Broere kreeg hij in 2001 de Woutertje Pieterseprijs.

In 2003 debuteerde hij als dichter met Verzamel de liefde.

In 2005 kreeg hij de Nienke van Hichtumprijs voor Dani Bennoni.

Op 26 januari 2006 werd hij officieel en voor de duur van 2 jaar aangesteld als stadsdichter van Antwerpen.

Meer informatie op: www.kjoek.nl, boeken.vpro.nl, meander.italics.net/recensies

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 562.