kunstbus
Dit artikel is 12-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Beatrix Potter

Engelse kinderboekenschrijfster en illustratrice, geboren in 1866 geboren in Kensington (Londen).

Beatrix Potter is wereldberoemd geworden met haar verhaaltjes over Peter Rabbit en zijn familie.

Levensloop
Beatrix werd in Londen geboren in een welgesteld conservatief Victoriaans gezin. Ze kreeg thuis les van gouvernantes en kwam dus niet veel in aanraking met andere kinderen. Als Beatrix Potter zes is, wordt haar broertje Bertram geboren. De kinderen groeien op onder toezicht van hun ouders en hun personeel.

Tijdens zomervakanties in Schotland en Lake District ontstaat Beatrix' liefde voor de natuur. Samen met Bertram struint ze door bossen en velden, waar ze talloze tekeningen maakt.

In 1882 ontmoeten de Potters dominee Canon Harwicke Rawnsley. Rawnsley is dan al bezorgd dat industrie en toerisme schadelijk zullen zijn voor de natuur. Rawnsley is één van de oprichters van The National Trust (1895), een Engelse organisatie die zich inzet voor de bescherming en het behoud van natuur, landschap en cultuurhistorie. Hij heeft een grote invloed op Beatrix Potter, die zich later zal inzetten voor het behoud en de bescherming van Lake District.

Pieter Konijn
In 1893 schrijft Potter "The Tale of Peter Rabbit". Het verhaal is in eerste instantie bedoeld voor het vijf jaar oude zoontje van een gouvernante, dat ziek in bed ligt. Enkele jaren later herschrijft ze het verhaal en probeert ze het te laten uitgeven. Als verschillende uitgevers haar afwijzen, laat Potter het boek in eigen beheer drukken. Uitgever Frederick Warne is dan bereid om het boek uit te geven. "The Tale of Peter Rabbit" komt uit in 1902 en is direct een succes.

Hierna volgende vele andere boeken. Beatrix wordt een goede bekende in de kantoren van haar uitgever, waar ze meestal van doen heeft met Warne's jonste zoon Norman. Potter en Norman worden goede vrienden. Als Norman haar ten huwelijk vraagt, accepteert Beatrix zijn aanzoek, hoewel haar ouders fel tegen hem gekant zijn omdat hij moet werken om in zijn onderhoud te voorzien. Voordat het huwelijk gesloten kan worden, wordt Norman ernstig ziek en overlijdt hij binnen een paar weken. Beatrix is wanhopig en besluit een nieuw leven te beginnen.

Met het geld dat ze verdiend heeft met de verkoop van haar boeken, koopt ze Hill Top Farm in het dorp Sawrey in Lake District en investeert ze in een kudde Herdwick schapen. Daar bracht ze zoveel mogelijk tijd door, hoewel ze nog bij haar ouders woonde. Gaandeweg breidt Potter haar landgoed uit. De notaris die haar adviseert bij haar aankopen, Willem Heelis, vraagt haar in 1912 ten huwelijk. Hoewel haar ouders wederom niet te spreken zijn over de keuze van hun dochter, wordt het huwelijk in 1913 voltrokken en gaat zij permanent in Sawrey wonen.

Nu kregen schrijven en schilderen een tweede plaats naast het boerenbedrijf en de schapenfokkerij. Beatrix Potter beleeft de gelukkigste tijd van haar leven. Ze past traditionele methoden toe bij het beheer van haar landgoed, wint prijzen met haar schapen en wordt als eerste vrouwelijke voorzitter gekozen voor de schapenfokkersvereniging.

Met een erfenis van haar ouders en uit de royalty's van haar boeken kon ze stukken land aankopen om deze als beschermd natuurgebied te kunnen behouden. Als ze in 1943 overlijdt, schenkt ze haar landerijen aan The National Trust.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.