kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ben Okrigeboren in Minna, Noord Nigeria op 15 maart 1959 is een Nigeriaans dichter en romanschrijver

Ben Okri's vader is een Urhobo, zijn moeder een Igbo. Na zijn geboorte verhuisde zijn vader naar Engeland om rechten te studeren. Okri bracht zijn eerste jaren door in Peckham in Londen. Hij volgde de lagere school in Londen, maar toen hij zeven was keerde de familie terug naar Nigeria. Zijn vader praktiseerde rechtshulp aan diegenen die de normale tarieven niet konden betalen. Dit gaf hem later stof voor zijn verhalen. Zijn jeugd werd overschaduwd door de burgeroorlog in Nigeria, de Biaffra oorlog. Als kind las Okri veel en zijn moeder vertelde veel Afrikaanse verhalen. Hij bezocht een aantal jaren het Urhobo College, Warri. Daarna vervolgde hij zijn opleiding voor het grootste deel thuis in Lagos.

Okri zegt dat zijn jeugd veel invloed heeft gehad op zijn verhalen. Zijn jeugd stond in het teken van verhalen. Er werden verhalen aan de kinderen verteld en zelf moesten ze verhalen vertellen die de anderen boeiden en je mocht geen verhalen vertellen die iedereen kende. Je moest zelf nieuwe verzinnen. Ook de herinneringen aan het politieke geweld waar hij getuige van was tijdens de burgeroorlog in Nigeria en de tijd dat hij ver weg van Lagos op de middelbare school zat staan in zijn geheugen gegrift.

Ben Okri vertelt zelf dat hij begon te schrijven op zijn veertiende. Het was op een regenachtige dag en deze dag veranderde zijn leven. Iedereen was weg en hij was alleen thuis. Hij zat in de woonkamer, pakte een stuk papier en maakte een tekening van wat er op de schoorsteenmantel stond. Dit kostte hem ongeveer een uur. Toen pakte hij een nieuw stuk papier en schreef een gedicht dat hem slechts tien minuten kostte. Hij keek naar de tekening en hij keek naar het gedicht. De tekening was afschuwelijk en het gedicht was redelijk. Het werd hem duidelijk dat zijn talent meer op dit gebied lag.

Nadat Okri zijn middelbare school voltooid had, werkte hij in een verfwinkel. Hij kon geen plaats krijgen op de universiteit en begon artikelen te schrijven over sociale en politieke vraagstukken. De meeste hiervan werden niet gepubliceerd, maar toen hij korte verhalen, gebaseerd op deze artikelen, begon te schrijven vond hij lezers in vrouwenbladen en avondkranten.

Op zijn negentiende voltooide hij zijn eerste roman, Flowers and Shadows (1980), over een succesvolle zakenman, wiens jaloerse familieleden hem het leven moeilijk maken. Het verhaal was in de brede traditie van het realisme geschreven.

Okri verhuisde in 1978 naar Engeland om Vergelijkende Literatuurwetenschappen te studeren aan de universiteit van Essex. Dit was een zware periode in zijn leven, hij schreef, sliep soms op kantoorvloeren en was gedwongen zijn studie op te geven zonder zijn graad te behalen omdat hij te weinig geld had.

Zijn eerste twee romans Flowers and Shadows (1980) en The Landscapes Within (1981) spelen zich allebei af in Nigeria en hebben als centrale figuren twee jongemannen die worstelen met de zin van de desintegratie en de chaos van hun familie en hun land.

Okri was poëzie redacteur voor West Africa magazine tussen 1983 en 1986 en hij werkte voor de BBC World Service van 1983 tot 1985. In 1984 werd een van zijn verhalen geselecteerd door Peter Ackroyd in de PEN New Fiction wedstrijd.

Okri's tweede roman The Landscapes Within (1981), volgt de avonturen van een jonge arme schilder in Lagos. "Ghetto-dwellers are the great fantasists," zei Okri in een interview. "There was an extraordinary vibrancy there, an imaginative life. When you are that poor, all you've got left is your belief in the imagination." Omova accepteert zijn omgeving met liefde, maar wordt schilder.

De roman werd gevolgd door twee verzamelingen korte verhalen Incidents at the Shrine (1986) en Stars of the New Curfew (1988), waarin Okri begint te experimenteren met nieuwe verhalende technieken. Verscheidene van de verhalen behandelen de Biaffra oorlog gezien vanuit het standpunt van een kind. Beide collecties verhalen spelen in Lagos en in Londen.

Met The Famished Road (1991) won Ben Okri de Booker Prize. Men heeft het de klassiek magisch realistische roman van West Afrika genoemd. Het verhaal speelt in de vooravond van de Nigeriaanse onafhankelijkheid. De verteller is Azaro, een "spirit child", een abiku, een uitgehongerde baby, een dubbelzinnig wezen, dat voorbestemd is in de kindertijd te sterven en steeds maar weer herboren te worden in dezelfde moeder.
Okri beschrijft Azaro's strijd om zijn lot te weerstaan en de familiehonger, de ziekte en het geweld te overleven. Het verhaal speelt zich gelijktijdig af in de wereld van de droom, in die van hen die wachten om geboren te worden en in die van de dood. Azaro's 'geest-gezellen' proberen hem steeds in hun wereld terug te trekken. Azaro's vader ondergaat een serie mythische gevechten en zijn moeder houdt de familie bij elkaar met haar moed en harde werk. Azaro moet uiteindelijk kiezen tussen de smarten van sterfelijkheid en het land van de geesten. De titel is afgeleid van een gedicht van Wole Soyinka - "May you never walk / When the road waits, famished."
The Famished Road is de eerste in een trilogie van romans die het verhaal van Azaro, een spirit child vertellen. Azaro's vertelling wordt voortgezet in Songs of Enchantment (1993) en in Infinite Riches (1998).

Okri werd in 1991 benoemd tot Fellow Commoner in Creative Arts aan het Trinity College Cambridge, een functie die hij bekleedde tot 1993. In 1987 werd hij Fellow van de Royal Society of Literature en er werden hem eredoctoraten toegekend van de universiteiten van Westminster in 1997 en Essex in 2002.

De verhaalstructuur van Songs of Enchantment (1993), Okri's volgende roman, was eenvoudiger dan in The Famished Road, maar de mythische en de poëtische kijk van de auteur op de wereld bleef zich ontwikkelen.

An African Elegy (1992) was een verzameling gedichten met als klassieke thema's liefde, eenzaamheid en dood.

Als antwoord op de rapporten over de honger in Soedan, publiceerde Okri in 1993 in de Guardian het korte verhaal A Prayer for the Living om geld te verdienen en dat te doneren aan liefdadigheidsinstellingen.

Dangerous Love (1996) ging over de artistieke crisis van Omovo, bekend uit The Landscapes Within. Hij heeft een ten dode opgeschreven relatie met Ifeyiwa, een getrouwde vrouw. Haar man is gewelddadig en zij droomt erover zijn keel door te snijden met een mes. Dangerous Love won in 2000 de Premio Palmi (Italië).

Andere fictie van Okri omvat Astonishing the Gods (1995), Arcadia (2002) en Starbook (2007). Een episch gedicht Mental Flight, in 1999. Een verzameling essays, A Way of Being Free werd in 1997 gepubliceerd. Ook is Ben Okri de auteur van een toneelstuk, In Exilus.

Ben Okri heeft vele awards gewonnen, waaronder de Booker Prize (1991), de Commonwealth Writers' Prize for Africa (1987), de Paris Review Aga Khan prize voor fictie, de Chianti Rufino-Antico Fattore International Literary Prize en de Premio Grinzane Cavour. Okri is Vice-President van het English Centre of International PEN, lid van het bestuur van het Royal National Theatre en werd een OBE toegekend in 2001.

Okri woont en werkt in Londen.

websites: www.kirjasto.sci.fi emeagwali.com, www.contemporarywriters.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.