kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bernhard SchlinkDuits schrijver en jurist, geboren 6 juli 1944 in Großdornberg, Bielefeld. Leeft in Berlijn en New York.

Schlink groeide op in Heidelberg en studeerde rechten aan de universiteit van Heidelberg en aan de Vrije Universiteit van Berlijn. In 1975 promoveerde hij, waarna hij op verschillende universiteiten heeft gewerkt. Sinds 2004 is hij professor in de Staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Zijn carrière als schrijver begon met de zogenaamde 'Selb-trilogie', een reeks detectiveromans met als hoofdpersoon de oude privédetective Selb, een naam die afgeleid is van het Duitse woord voor "zelf", door wiens ogen we een fascinerend beeld krijgen van onze cultuur in de laatste vijftig jaar. De Selb-serie verscheen in het Nederlands onder de titel 'De oude zonden'.
Een oudere heer, Gerhard Selb, wordt in zijn bescheiden carrière als privé-detective telkens weer geconfronteerd met het verleden van zijn land. De drie romans die hij aan Selb wijdt, schetsen een indringend beeld van vijftig jaar geschiedenis, de moeilijke naoorlogse jaren, de wederopbouw, het optimistische 'vooruit', de tegenslagen. Bij elke nieuwe zaak die Selb moet oplossen, blijven de oude kwesties spelen, de vragen naar schuld en boete, berouw en vergeving. Schlink vertelt daarover met hetzelfde raffinement als in De voorlezer (1995), de roman waarmee hij wereldroem verwierf.

1987 - Selbs Justiz (met Walter Popp) (De oude zonden (Eigen recht))
'Selbs Justiz' gaat over een gepensioneerde jurist van 70 jaar die bij het openbaar ministerie heeft gewerkt. Door zijn verleden als nazi krijgt hij na de oorlog geen werk meer en uiteindelijk besluit hij detective te worden. Dit eerste boek schreef hij samen met Walter Popp.

1988 - Die gordische Schleife (Een web van leugens)
Georg Pohler heeft zijn goedbetaalde baan als advocaat opgezegd en probeert in Zuid-Frankrijk een bestaan op te bouwen als vertaler. Als zijn vroegere werkgever door een auto-ongeluk om het leven komt, zijn vriendin Françoise hem verlaat, er bij hem wordt ingebroken en zijn katten gruwelijk worden verminkt, voelt hij zich verstrikt in een web van leugens. Georg zet alles op alles om achter de waarheid te komen.
Op een dag wordt hem de kans geboden eigenaar van een vertaalbureau te worden. Een grote opdrachtgever heeft bovendien een knappe secretaresse met wie hij een verhouding begint. Maar dan blijkt zij vertalingen van militaire geheimen door te spelen aan haar baas. 'Gedwongen door de KGB' luidt de verklaring. Deze vrouw blijkt echter in New York te wonen. Hier maakt Polger jacht op de organisatie, maar het is een spel van kat en muis. Wat voor organisatie het ook is, Polger slaagt erin om met een flinke afkoopsom te verdwijnen, samen met zijn knappe vriendin.

1992 - Selbs Betrug (De oude zonden (Bedrog) 2004)

Der Vorleser (De voorlezer)
In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer), een deels autobiografische roman. In de roman Der Vorleser speelt het voorlezen een centrale rol en is ingebed in een complex verhaal over schuldgevoel, relaties en schaamte en over het onvermogen om te vergeven of te vergeten. In Der Vorleser bespreekt Schlink onder meer de complexe houding van jonge Duitse intellectuelen tegenover de gruweldaden van hun landgenoten.
De roman begint met een liefdesrelatie tussen een jongen van vijftien en een tramconductrice van zesendertig. Hij heeft haar na een ongelukje ontmoet, toen zij hem hielp. Na herstel van zijn ziekte zoekt hij haar enige keren op en belandt bij haar in bed. De verhouding wordt voortgezet en de jongen moet haar ook regelmatig voorlezen. Hij weet niet dat zij een analfabete is. Het duurt tot lang na de beeindiging van hun relatie voordat hij erachter komt dat zij voor de SS in een concentratiekamp heeft gewerkt.
Een aangrijpend verhaal, waarin de spanning blijft aanhouden en soms beklemmend wordt. Het boek werd een bestseller en werd in 35 talen vertaald. Het kreeg diverse literaire prijzen, ook in het buitenland.
Websites: kunst de fundamentele dilemma's in het maatschappelijk en persoonlijk leven van zijn tijdgenoten op lichte wijze onontkoombaar te maken. In de aangrijpendste verhalen speelt de omgang met de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw een rol. Een Duitse jongen en een Amerikaans joods meisje worden in New York verliefd op elkaar; een jongen ontdekt het geheim van een schilderij van een 'entartete' kunstenaar dat zijn vader, tijdens de nazi-tijd lid van de rechterlijke macht, in de oorlog heeft verworven; een West-Duitse man is getuige hoe de vrouw van een bevriend echtpaar ontdekt dat haar man aan de Stasi rapporteerde over haar activiteiten in de vredesbeweging. Zijn ontvouwing van de problemen in de loop van de verhalen verwikkelt de lezer steeds meer in de persoonlijke en morele problemen van de personages. Elk (voor)oordeel uit handen genomen, blijft hij medeschuldig en even sprakeloos achter.

2001 - Selbs Mord (De oude zonden (Moord) 2004)

2004 - De oude zonden, de zogenaamde 'Selb-trilogie'.
De drie romans die hij aan Selb wijdt, schetsen een indringend beeld van vijftig jaar geschiedenis, de moeilijke naoorlogse jaren, de wederopbouw, het optimistische 'vooruit', de tegenslagen. Bij elke nieuwe zaak die Selb moeten oplossen, blijven de oude kwesties spelen, de vragen naar schuld en boete, rouw en vergeving.
"De oude zonden" is een bundeling van een briljant opgebouwde trilogie rond de al wat oudere prive-detective Gerhard Selb (de drie delen verschenen niet eerder afzonderlijk in vertaling). Terwijl Selb in het eerste verhaal een hacker achterna gaat, die een bedrijfsnetwerk manipuleert, haalt hem zijn eigen verleden als Nazi-officier van justitie in... Op zoek naar een vermiste jonge vrouw komt Selb vervolgens de planners van een terroristische aanslag op een VS-depot voor gifgas op het spoor. Selbs laatse geval draait om de machtsstrijd in de leiding van een Duitse particuliere bank. Door Selbs gevallen en zijn gepieker over verleden, doelloos filosoferen en vertwijfelen aan de toekomst heen spelen 50 jaar weerbarstige Duitse realiteit. Op fascinerende wijze wordt de lezer gedwongen een eigen keuze te maken rond vragen als schuld, vergeving, rouw en boete.

2006 - Die Heimkehr (De Thuiskomst 2006)
Als kind brengt Peter Debauer de vakanties door bij zijn grootouders in Zwitserland. 's Avonds zit hij met hen aan tafel en leest, terwijl zij voor hun dagelijks brood stuiverromannetjes corrigeren. Hij mag de proeven als tekenpapier gebruiken - met het uitdrukkelijke verbod om de bedrukte achterkant te lezen. Tot hij dit op een dag doet en leest over de omzwervingen en avontuurlijke terugtocht van een Duitse soldaat uit Siberië, en diens thuiskomst bij zijn vrouw. Wie is die soldaat, die hem vaag bekend voorkomt en die het iedere keer weer is gelukt zijn sporen uit te wissen?
Hij gaat op zoek naar de identiteit van de auteur, die - zo blijkt later - zijn doodgewaande vader is. De roman begint idyllisch met de beschrijving van jeugdvakanties bij zijn grootouders, de ontmoeting met de vrouw van wie hij gaat houden en een succesvolle carriere. Als hij op zoek gaat naar de vader ontstaat een theoretisch, geconstrueerd karakter. Er worden twee modellen gepresenteerd: de steeds op aftocht ingestelde ik-figuur en als tegenpool de vader als opportunistische intellectuele draaikont, met een bedenkelijk oorlogsverleden.

Websites: vrouw van het benzinestation
Twee echtelieden gaan een reis door Canada maken, die een verrassende wending neemt.
Is hun huwelijk nog te redden? In een onverwachte opleving hun liefde besluiten twee echtelieden een langgekoesterde vervulling te doen gaan. Ze gaan een reis door Canada maken, voor hen beiden een verrassende wending neemt.
www.luisterrijk.nl (luisterboek mp3)

Websites: www.inejacet.nl/BernhardSchlink/BernardSchlinkstart.htm

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.