kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

boekenweek

De Boekenweek heeft tot doel de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren. Eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel en bibliotheek te vinden is. De Boekenweek wordt ieder jaar in maart gehouden, ergens tussen de krokusvakantie en Pasen. De actie duurt elf dagen, steeds van woensdag tot en met zaterdag.

Boekenweekgeschenk
Het meest gezichtsbepalende element binnen de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk. Dit boekje krijgt iedere klant cadeau bij besteding van € 11,50 of meer aan Nederlandstalige boeken.

Website: Boekenweek-cv
Het Boekenweek-cv is het cadeau van de Openbare Bibliotheken ter gelegenheid van de Boekenweek. Het Boekenweek-cv is geheel gewijd aan de auteur van het Boekenweekgeschenk en zijn werk. Het cv bevat zowel biografische als bibliografische informatie. In het cv zijn vragen opgenomen over de auteur en zijn werk. Wie de vragen juist beantwoordt maakt bovendien kans op aantrekkelijke prijzen.

Thema
Naast de uitgave van het Boekenweekgeschenk en helemaal los van wie dat schrijft, verbindt de CPNB aan elke Boekenweek een speciaal thema. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment van het boekenaanbod. Hier kunnen uitgevers ook aandacht vragen voor "oud fonds", Boekwinkels en bibliotheken haken hierop in met het samenstellen van een assortiment en het organiseren van activiteiten rond het thema. De media versterken dit effect ten slotte door van deze evenementen verslag uit te brengen.
Om het effect van het thema optimaal te maken zorgt de CPNB voor een eigen vorm van thema-activiteiten. Voorbeelden:
. de cd Denkend aan de Dapperstraat die de CPNB in 1994 uitbracht en waarop artiesten en groepen Nederlandse poëzie op muziek vertolkten
. het Boekenweekessay sinds 1987: Moederlandse geschiedenis (2005, Henk van Os), Onder het zink (2004, Adriaan van Dis), Vier visies op de dood (2003, Boudewijn Büch, Kristien Hemmerechts, Bert Keizer en Nico ter Linden.
. sinds 2004 zijn hieraan toegevoegd De Dagen van de Boekenweek. Elke dag van de Boekenweek belicht een ander aspect van het thema. Denk aan De Dag van Nederlands-Indië en De Dag van de Gouden Eeuw bij het thema Vaderlandse geschiedenis in 2005.

Websites: www.cpnb.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 3.