kunstbus
Dit artikel is 06-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Bram Stoker

Iers schrijver, geboren 8 november 1847 in Dublin, Ierland - overleden 20 april 1912 in Londen.

Bram Stoker was een schrijver van fantastische romans waaronder "Dracula" (1897).

Stoker werd geboren in Clontarf, een wijk van Dublin in Ierland. Na een jeugd waarin hij veel ziek is geweest studeerde hij geschiedenis, letteren, wiskunde en natuurkunde. Na een baan als ambtenaar die hem niet beviel ging hij de journalistiek in. Als theaterrecensent hij de beroemde acteur Henry Irving kennen en werd diens begeleider op binnen- en buitenlandse tournees. Daarbij was hij lange tijd manager van het Irvings Lyceum-theater in Londen. Door zijn werk en reizen leerde hij diverse artiesten en lieden uit de hogere kringen kennen.

Dracula
Dracula is een roman uit 1897 waarin de hoofdpersoon uit het boek, Graaf Dracula, een aristocratische vampier uit Transsylvanië is. De inspiratie voor "Dracula" haalde hij uit een reeds bestaand vampierverhaal van John Polidori uit 1819: The Vampyre.

Stoker schreef aan Dracula van maart 1890 tot april 1896. In de grote hoeveelheid documentatie die hij voor het boek doornam bevond zich een reisgids uit 1820: 'An Account of the Principalities of Wallachia and Moldavia' van William Wilkinson waarin stond dat Dracula Roemeens is voor duivel. Stoker, die zijn hoofdpersoon aanvankelijk Graaf Wampyr had genoemd, gebruikte deze benoeming voor zijn hoofdpersoon. Alhoewel de passage waarin deze informatie voorkomt gaat over de historische figuur Vlad Tepes, bijgenaamd Dracula, hebben de verhalen rond deze persoon niets met vampirisme te maken en geen enkele invloed gehad op het verhaal over Dracula.

Het verhaal
In Dracula vertellen de betrokkenen over een gruwelijk verhaal rondom de Transsylvanische graaf Dracula. Tijdens een verblijf van de jonge Engelse advocaat Jonathan Harker in Dracula's slot is hij getuige van een aantal gruwelijke gebeurtenissen waaruit hij opmaakt dat de graaf op het bloed van mensen aast. Harker belandt met een zenuwinzinking in een ziekenhuis in Boedapest. De graaf reist intussen af naar Engeland waar ene Lucy de merkwaardige gewoonte krijgt om 's nachts slaapwandelend hetzelfde kerkhof te bezoeken en daarbij steeds bleker en lustelozer wordt om uiteindelijk in Londen in een ziekenhuis opgenomen te worden waar ze na de nodige verwikkelingen sterft. De Amsterdamse arts en vampierjager Abraham van Helsing heeft ontdekt dat Dracula voor Lucy's dood verantwoordelijk is en voorziet Lucy's vrienden waar nodig van achtergrondinformatie over vampiers in het algemeen en graaf Dracula in het bijzonder. Hij ontdekt ook dat de graaf vroeger een prins was die de Turken versloeg (de enige verwijzing naar Vlad Tepes in het verhaal.) Lucy's vrienden vertrekken naar Transsylvanië waar met strengen knoflook, crucifixen en houten staken definitief met de graaf wordt afgerekend.

Films
* De eerste op Dracula gebaseerde speelfilm was 'Nosferatu, eine Symphonie des Grauens' van F.W. Murnau uit 1922, met Max Schreck in de rol van de vampier.

* In 1931 verscheen de film Dracula van regisseur Tod Browning met in de hoofdrol Bela Lugosi en een spaanse versie van regisseur George Melford met in de hoofdrol Carlos Villarias. In deze films werd de vampier afgeschilderd als een gentleman. Het scenario van de film was gebaseerd op de theaterbewerking die John Balderston en Hamilton Deane in 1927 van Stokers roman hadden gemaakt.

* Vanaf 1956 speelde Christopher Lee de rol van de graaf in diverse films over Dracula.

* Francis Ford Coppola maakte in 1992 de film 'Bram Stoker's Dracula'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.