kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brendan Behan

geboren: 1923 Dublin
gestorven: 1964
brendan behan was schrijver, dichter, songwriter, schreef toneelstukken, dronk, zong en was IRA-lid.

Als brendan behan 15 jaar oud is, wil hij toetreden tot het IRA. Hij wordt geweigerd en wordt enige tijd nadien op de boot naar Engeland gearresteerd met een bom in zijn bezit. In zijn getuigenis achteraf verklaart behan dat hij zich wou bewijzen tegenover het IRA, dat hij 'dat allemaal ook wel durfde', wat het IRA deed.

Behan belandt in de Engelse jeugdgevangenis. 'Waar de muizen piepten in mijn cel', zingt behan simpelweg in een zelfgeschreven lied, 'The Auld Triangle', dat later wordt opgevist door The Pogues. behan weet waarover hij zingt en schrijft, over het echte Ierse leven.

1954 - Behan schreef het heel knappe toneelstuk 'The Quare Fellow' (de terdoodveroordeelde), maar hij heeft het nadien nooit meer kunnen evenaren.

1958 - Kort na zijn vrijlating in 1942, debuteerde Behan met het verhaal I was a Borstal Boy. Bijna twintig jaar later - Behan heeft dan in Dublin en Londen al furore gemaakt als toneelschrijver - vindt hij eindelijk een uitgever voor het manuscript jaren vijftig de literaire wereld in Ierland en Engeland op z'n kop zet, wordt het tieneravontuur in 343 bladzijden opgeblazen op een manier waarop Ierse conversatie-kunstenaars patent hebben.

1958 - 'De Gijzelaar' is een stuk dat korte metten maakt met de traditionele opvattingen over toneel. Het is een ratjetoe van alle mogelijke genres, doorspekt met politieke toespelingen, dans en zang. Het verhaal dat al deze elementen bij elkaar houdt is even simpel als serieus. Een jonge Engelse soldaat werd door het I.R.A. ontvoerd naar een verworden kroeg in Dublin. Die gijzelaar moet het leven redden van een I.R.A.-militant die in de gevangenis van Belfast zit opgesloten en daar de volgende morgen door de Engelsen zal worden opgenknoopt wegens terroristische activiteiten. Het stuk tart iedere beschrijving. Het is een klucht, een satire, een groteske, een liefdesdrama, een totaalspektakel dat de mens toont als eeuwig slachtoffer van instellingen en ideologie├źn die alle de wijsheid in pacht hebben maar waarmee Behan onbedaarlijk doet lachen.

Niet geheel buiten de verwachtingen overleed Behan uiteindelijk aan zijn drankzucht. In 1964 werd hij op straat gevonden, met verwondingen aan zijn hoofd en een longontsteking, waaraan hij kort nadien overleed.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 18.