kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Brontë

Charlotte Brontë

(geb. 21.4.1816 in Thornton - gest. 31.3.1855 in Haworth), Engels schrijfster.
Charlotte Brontë leefde, samen met haar zussen Emily Brontë en Anne Brontë, een teruggetrokken leven in het landelijk gelegen domineeshuis van haar ouders in Haworth. Samen publiceerden zij 'Poems' (1846) onder de pseudoniemen Currer Bell (Charlotte), ellis Bell (Emily) en Acton Bell (Anne), namen die ze ook voor hun individuele werken gebruikten.

In haar wereldberoemde roman 'Jane Eyre' (1847) thematiseert de auteur de eigen ervaringen van onmenselijke leefomstandigheden op een school voor arme domineesdochters. Meer nog dan autobiografisch is het echter het romantische verhaal van een passionele liefde. Andere werken zijn o.a. 'Shirley' (1849) en 'Vilette' (1853).
================================================================
(geb. 30.7.1818 in Thornton - gest. 19.12.1848 in Haworth), Engels schrijfster.

Emily Brontë was de zus van Charlotte Brontë en Anne Brontë. Ze was de meest getalenteerde schrijfster van de drie. Samen publiceerden zij 'Poems' (1846) onder de pseudoniemen Currer Bell (Charlotte), ellis Bell (Emily) en Acton Bell (Anne), namen die ze ook voor hun individuele werken gebruikten.

Emily publiceerde slechts één roman, 'Wuthering Heights' (1847), een harstochtelijk verhaal over haat, liefde en wraak. Ondanks haar talent bleef zij echter in de schaduw van haar beroemde zus Charlotte.
==================================================================

Anne Brontë

(geb. 17.1.1820 in Thornton - gest. 28.5.1849 in Scarborough), Engels schrijfster.

Anne Brontë was de jongste zus van de meer bekende Charlotte Brontë en Emily Brontë. Zij was ook de minst getalenteerde van de drie. Samen publiceerden zij 'Poems' (1846) onder de pseudoniemen Currer Bell (Charlotte), ellis Bell (Emily) en Acton Bell (Anne), namen die ze ook voor hun individuele werken gebruikten.

Anne schreef twee verdienstelijke romans, 'Agnes Grey' (1847) over haar ervaringen als gouvernante, en 'The tenant of Wildfell Hall' (1848), die een jaar voor haar dood verscheen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.