kunstbus
Dit artikel is 03-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Byron

(geb. 22.1.1788 in Londen - gest. 19.4.1824 in Missolonghi), Engels schrijver.
byron is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Engelse romantiek. Hij behoort, samen met John Keats en Percy Bysshe Shelley, tot de zogenaamde tweede generatie van de romantische dichters.

byron verloor zijn vader toen hij drie was. Hij had een ongelukkige jeugd. Toen hij tien jaar oud was erfde hij van zijn oudoom de adellijke titel en het slot Newstead Abbey. Vanaf dit moment leidde hij een losbandig leven. byron studeerde in Cambridge en maakte in 1809-'11 een reis langs de Middellandse Zee. Dit werd het onderwerp van zijn eerste boek 'Childe Harold's pilgrimage' (1812).

Byron, die reeds in zijn studententijd redevoeringen hield in het Engelse Hogerhuis, verloor echter al snel de sympathie van zijn vriendenkring door een incestueuze liefdesrelatie met zijn halfzus. Hij verliet in 1816 Engeland en ging naar Italiƫ en Zwitserland. Uiteindelijk zou hij, na deelname aan de Griekse vrijheidsoorlog tegen Turkije in 1823, sterven aan reumatische koortsen.

De hartstocht en de melancholie - de beroemde Weltschmerz van byron -, die in zijn gedichten wordt uitgedrukt, maakte talrijke schrijvers enthousiast, o.a. Johann Wofgang goethe, Heinrich Heine en in Nederland nicolaas beets. Bekende werken van zijn hand zijn de drama's 'Manfred' (1817), 'Cain' (1821) en 'Marino Faliero' (1821) en zijn meesterwerk, de satire 'Don Juan' (1819-'24).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.