kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Capek

Tsjechische letterkundige, redacteur en toneelschrijver, geboren 9 januari 1890 Malé Svatoòovice - overleden 25 december 1938 Praag.

1921 R.U.R. (Russum's Universal Roboters) - In dit toneelstuk geschreven door Karel Capek kwam voor het eerst het woord robot voor. Het woord robot wordt afgeleid van het Tsjechische woord robota dat (verplichte) arbeid betekent. Het toneelstuk van Karel Capek gaat over grote, krachtige machines gemodelleerd naar mensen maar die niet beschikken over emoties. In het stuk keren de robots zich uiteindelijk tegen de mensheid.

Andere werken:
. 1922 De zaak Makropulos (de basis van een opera van Leoš Janácek (1954-1928))
. 1924 Krakatit (over de ontdekking van een explosief van ongekende vernietigingskracht)
. 1928 Gesprekken met Masaryk
. 1932 Obrázky z Holandska (in het Nederlands uitgegeven onder de titel Over Holland) een bundeling van zijn reisverslagen uit Nederland.
. 1932 Dášenka (in Nederland als Tuuntje verschenen) over zijn eigenwijze jonge hondje, geïllustreerd met eigen foto's.
. 1933 Hordubal
. 1936 Roman 'War with the Newts' (Oorlog met de Salamanders).
. Het jaar van de tuinman

Daarnaast schreef hij ook talloze krantenartikelen, theaterstukken, kinderboeken, detectives, reisverslagen en zelfs een boek over tuinieren. Čapek maakte gebruik van talloze schrijfstijlen en genres, vaak ook binnen een werk. Veel van zijn werk is geschreven met een spitsvondig gevoel voor humor.

Josef Capek
Karel Capek was de broer van de kunstschilder Josef Capek. Josef Capek is een exponent van het Tsjechische Kubisme (Kubo-Expressionisme) sterk beinvloed ddor het Futurisme.
Josef Capek werd op 23 maart 1887 geboren te Hronov. Hij studeerde van 1905 tot 1910 aan de School voor Industriële Kunst te Praag. In 1910 ging hij naar Parijs waar hij de Académie Colarossi volgde. Terug in Praag in 1911 sloot hij zich aan bij de 'Groep van de Plastische kunstenaars' en werd hij redacteur van het tijdschrift 'Mensuel artistique'. Door meningsverschil met Emil Filla verliet hij in 1912 deze groep. In 1918 stichtte hij o.a. met Spala, Zrzavy en Kremlicka de 'Groep der Halsstarrigen'. In 1945 overleed Josef Capek in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

De broers Čapek vormden de spil van het intellectuele leven in het Tsjechoslowakije tussen de twee wereldoorlogen. Ze verenigden linkse avantgarde-kunstenaars met conservatievere intellectuelen. Karel genoot ook de warme sympathie van de charismatische president van de Eerste Tsjechoslowaakse Republiek (1918-1938), TomᚠMasaryk (1850-1937). Masaryk vroeg hem zijn levensverhaal op te tekenen in Hovory s Masarykem (1928, Gesprekken met Masaryk).

In de jaren 1930 ageerde Čapek in zijn werk steeds meer tegen het opkomende nazisme, fascisme en communisme. In deze periode schreef hij een aantal toneelstukken en romans met een sterk politieke lading. Válka s mlokem (1936, Oorlog met de salamanders), waarin de krijgszuchtige salamanders symbool staan voor de Duitse nationaal-socialisten, is daarvan het beste voorbeeld. Toen met het Akkoord van München in september 1938 duidelijk werd dat de West-Europese landen Tsjechoslowakije niet zouden bijstaan tegen de nationaal-socialistische dreiging, stortte zijn wereld in. Kort daarna stierf hij als een gebroken man aan een longontsteking.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_Capek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 33.