kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charles Simic

Amerikaanse dichter van Joegoslavische afkomst, geboren in Belgrado op 9 mei 1938.

Charles Simic debuteerde in 1967 en won in 1990 de Pulitzer Prize for Poetry. Simic schreef over de oorlogsjaren die hij als kleuter meemaakte in Belgrado, Joegoslavië.

De vorm van de gedichten, wier thematiek o.a. ballingschap (in z'n algemeenheid) en een als fenomenologisch ervaren zelfstandigheid van gebruiksvoorwerpen betreft, is meestal strofisch. Ze fascineren door een suggestieve dreiging en tweezijdigheid. (Nederlandse Bibliotheek Dienst)

Biografie
Simic maakte het bombardement op 6 april 1941 van de Duitsers op zijn geboortestad mee, onderging de etnische hysterie en de beginjaren van het titoïsme, en emigreerde daarna naar een andere toekomst: de Verenigde Staten.

In 1953 verliet Simic het toenmalige Joegoslavië en vloog hij met zijn moeder naar de Verenigde Staten om zich te herenigen met zijn vader die er al zes jaar woonde. Na een jaar in New York verhuisde de familie naar Chicago, waar Simic middelbaar onderwijs genoot. In 1958 keerde hij terug naar New York.

In 1966 studeerde hij af aan de universiteit van New York en sinds 1973 heeft Simic gedoceerd aan het departement Engels van de universiteit van New Hampshire.

Charles Simic publiceerde sinds zijn debuut in 1967 meer dan zestig boeken. Met de bundel prozagedichten The World Doesn't End (1989) won hij de Pulitzer Prize for Poetry 1990.

Websites: www.brakkehond.be, www.poetry.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.