kunstbus
Dit artikel is 07-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Charlotte Brontë

Brits schrijfster, geboren 21 april 1816 Thornton, overleden 31 maart 1855, Haworth.

Charlotte Brontë had twee zussen die ook beroemde schrijfsters waren: Anne Brontë en Emily Brontë. Ook had ze een broer, Branwell, die verslaafd was aan drank en drugs. Hun vader Patrick was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij met haar zus Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Veel van haar ervaringen verwerkte zij in haar romans, met name in het beroemd geworden Jane Eyre (1847).

Een jaar voor zij overleed trouwde ze met de hulppredikant van haar vader, Arthur Bell Nichols.

In 1857 verscheen haar biografie Life of Charlotte Brontë geschreven door collega-schrijfster en vriendin Elizabeth Gaskell. Het boek focust vooral op de relatie tussen Charlottes identiteit als schrijfster en haar rol als dochter, zus en echtgenote.

Bekendste werken: Jane Eyre, The Professor, Shirley, Vilette, Poems (Currer, Ellis en Acton Bell)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Bront%C3%AB.Pageviews vandaag: 88.