kunstbus
Dit artikel is 11-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Chinua AchebeNigeriaans schrijver, geboren 16 november 1930 in Ogidi, Oost-Nigeria.

Chinua Achebe is een van de grondleggers van een eigen literatuur in Afrika. In Achebe's vaak satirische werk nemen de Afrikaans beïnvloede Engelse spreektaal en de geschiedenis van zijn etnische achtergrond, die van het Igbo-volk, een prominente plaats in zijn werk in. In zijn werk behandelt hij de Afrikaanse politiek, het beeld dat in het Westen leeft van Afrika en zijn inwoners en het effect van kolonisatie op Afrikaanse samenlevingen.

De Nigeriaan debuteerde in 1958 met zijn roman Things fall apart en vergaarde dertig jaar later tevens roem met zijn Anthills of the Savannah.

Biografie
De onderwijzerszoon Chinua Achebe is geboren als lid van het Ibo (of Igbo)-volk, een van de drie grootste ethnische groepen in het multiraciale Nigeria.

Na de lokale missieschool doorliep hij een middelbare school in Umahia en daarna de University College in Ibadan, waar hij Engels, geschiedenis en theologie studeerde.

Things Fall Apart 1958 (Een wereld valt uiteen)
Schets van het leven in een Nigeriaans dorp in de pre-koloniale tijd en van de reacties op de komst van de eerste blanken.
Van Chinua Achebe's moderne Afrikaanse klassieker Things Fall Apart die in 1958 werd gepubliceerd, zijn wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht en is in 50 talen vertaald. Things Fall Apart staat op talrijke lijsten van de 100 grootste romans aller tijden in o.a. Noorwegen (de Noorse Boekenclub); Engeland (de Guardian en Observer); Amerika (de lijst Radcliff, de American Public Library) en Afrika (de Beste Boeken van Afrika van de 20ste Eeuw).

No Longer at Ease 1960 (Weerzien met vreemden)
Na een academische opleiding in Engeland keert een jonge Nigeriaan vol idealen terug naar Lagos.

Chinua Achebe werkte vele jaren voor radio Nigeria en werd er in 1961 tot directeur van de buitenlandse dienst benoemd. Vijf jaar later, na de massamoord op z'n volk, legde hij die functie neer.

A Man of the People 1966
Over een man die uit persoonlijke wrok het conflict met de corrupte overheid aangaat.

Tijdens de oorlog in Biafra (1967-1970) was hij tijdelijk ambassadeur voor Biafra in de VS en Europa.

In 1967 zette hij samen met Christopher Okigbo een uitgeverij op.

Anthills of the Savannah 1987 (Termietenheuvels in de savanne)
Een pijnlijk verhaal over machtsmisbruik in een West-Afrikaanse staat.

Achebe wordt beschouwd als de Vader van de Afrikaanse roman in het Engels evenals één van de meest gewaardeerde schrijvers van de wereld. Hij heeft meer dan 30 eretitels ontvangen van universiteiten in Engeland, Schotland, Canada, Zuid-Afrika, Nigeria en de Verenigde Staten, waaronder Harvard (1996); Brown (1998); Dartmouth (1972); Southampton; Guelph (Canada); Kaapstad (Zuid-Afrika, 2002); en Universiteit van Ife (Nigeria). In 2002 werd hem de prestigieuze Vredesprijs toegekend van Duitse Boekenbeurs.

13-06-2007 Tweede Man Booker International Prize voor Chinua Achebe
Vijftien schrijvers waren genomineerd voor de tweede editie van de Man Booker International Prize, onder wie Philip Roth, Salman Rushdie, Doris Lessing, Amos Oz en Harry Mulisch. Winnaar van deze oeuvreprijs, goed voor een bedrag van 90.000 euro, werd de 76-jarige Nigeriaan Chinua Achebe. De prijs wordt op 28 juni tijdens een ceremonie in Oxford aan hem uitgereikt. De eerste winnaar van de tweejaarlijkse prijs was de Albanees Ismail Kadare.

Websites: www.the-ledge.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 559.