kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Christiaan Weijts

Christiaan Weijts (1976, Leiden)

Christiaan Weijts studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap in Leiden, werkt als redacteur letteren en cultuur voor het Leids universitair weekblad Mare, en als freelance journalist voor bladen als SUM, Literatuur, Awater. Eerder publiceerde uitgeverij Desolation Row 'Sluitingstijd' (2003), een bundeling van zijn columns die hij wekelijks op de achterpagina van Mare schrijft. Verder schreef hij columns voor het studentenmagazine Sum. Korte verhalen zijn gesignaleerd in Passionata, Lava en One, het maandblad voor de stoere jonge vrouw.
Begin 2004 geeft hij een workshop columnschrijven voor studenten aan de T.U. Eindhoven.

Met Art. 285b bij Uitgeverij De Arbeiderspers maakt hij zijn romandebuut.
Art. 285b is het wetsartikel dat handelt over stalking. De hoofdpersoon Sebastiaan is pianoleraar en speelt achtergrondmuziek in een restaurant. Hij wordt verliefd op Victoria, een studente aan de dansopleiding, die bijverdient als paaldanseres. Ze hebben een wilde relatie, maar op een gegeven moment is Victoria hem beu.
Sebastiaan heeft tegelijkertijd ook een relatie met een jonge leerlinge, Rosetta. Hij wil beide relaties in stand houden, maar dat is makkelijker gewenst dan gerealiseerd.
Uiteindelijk dient Victoria een aanklacht wegens stalking tegen hem in. Het boek is voor een belangrijk deel de verdediging van Sebastiaan tegen deze aanklacht.
Het is geen gemakkelijk boek, vooral door de tijd- en perspectiefwisselingen, maar als je de moeite wilt en kunt nemen om steeds 'mee te wisselen', is het een heel boeiend verhaal.

2006 Art. 285b winnaar Anton Wachterprijs 2006
Geldsom: 2.500 euro
de overige genomineerden waren: Gerbrand Bakker, Boven is het stil (Cossee), Anneloes Timmerije, Zwartzuur (Augustus), Pieter Toussaint, De brief (Cossee), Aleid Truijens, Geen nacht zonder (Cossee), Arthur Umbgrove, Midden op de weg, zo hard mogelijk (Contact)
jury: Jo Huizinga, (voorzitter), Maarten 't Hart, Wam de Moor.
Ros, Martin

Op 10 november wordt de AKO Literatuurprijs 2006 uitgereikt en ook daar is Weijts, met vijf andere schrijvers, voor genomineerd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 736.