kunstbus
Dit artikel is 13-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

CoseyJonathan deel 1
Weet je nog Jonathan


Zwitserse striptekenaar, geboren op 14 juni 1950 in de buurt van Lausanne,

Cosey (Bernard Cosendai) heeft eerst als grafisch ontwerper gewerkt op een reclamebureau voordat hij zijn kinderdroom kon gaan verwezenlijken: denken in tekeningen, communiceren via beelden en zich uitdrukken via het stripverhaal. Beroemd zijn zijn verhalen rond Jonathan waarvoor hij diverse (Franse) prijzen ontving.

In 1969 wordt Derib, zijn naaste buurman en toentertijd de enige professionele beoefenaar van de negende kunst in Zwitserland, zijn vriend en leraar. Er openen zich enkele deuren voor de jonge debutant. Cosey publiceert de avonturen van de reporter "Paul Aroïd" (Pol Aroid) in het Zwitserse dagblad 24 HEURES en illustreert drie korte episoden van "Monfreid et Tilbury", op scenario van André-Paul Duchâteau, voor het Brusselse SOIR-JEUNESSE.

Publishing & Copyright bestelt in 1974 zijn eerste album bij hem: "Un Shampoing pour la couronne", een verhaal dat werd geschreven door Jacques Ralf.

Deze nog aarzelende pogingen monden in 1975 uit in het eerste grote werk van Cosey, (tekeningen én scenario): "Jonathan", de man van de bergen, in het blad KUIFJE. De mystieke zoektocht van deze zeer alledaagse held maakt door het groeiende succes weldra de weg vrij voor een albumreeks bij Lombard.

Dezelfde uitgever neemt in de reeks "Verhalen en Legenden" in 1984 een verhaal in twee delen op: "Op zoek naar Peter Pan". Zo ontdekt Cosey de ruimte die het beste past bij zijn type onnadrukkelijk vertelde verhalen, die het echte leven volmaakt weerspiegelen en een goed beeld geven van de psychologische ontwikkeling van zijn personages. Toch speelt ook het avontuur in zijn verhalen een belangrijke rol.

"Reis naar Italië" maakt hij in 1988 eveneens in de vorm van een tweeluik voor de splinternieuwe collectie Vrije Vlucht van Uitgeverij Dupuis, waarvan hij een van de best verkopende auteurs wordt. Voor dezelfde collectie, die auteurs een brede waaier aan mogelijkheden biedt, presenteert hij "Orchidea", "Saigon-Hanoi", "Prettig Kerstfeest, May!" en "Zeke vertelt...".

Daarnaast illustreert hij voor Albin Michel een tekst van Jacques Salomé ("L'Enfant Bouddha", wijdt hij de reeks "Getekend" van Lombard in met een boek op bestelling van de Zwitserse Ontwikkelingssamenwerking ("Zelie, Noord-Zuid") en wekt na ruim tien jaar afwezigheid zijn goeie ouwe Jonathan in 1997 weer tot leven.

Websites:
. www.dupuis.com
. cosey.rogerklaassen.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.