kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Cri Stellweg

Nederlandse schrijfster en columniste

Stellweg groeide op in Den Haag. Ze schreef op haar 16e al een roman ('over de liefde'), maar die was niet voor publicatie.

Omdat ze altijd zo veel schreef (heel veel brieven, ook) vond vader dat ze het maar eens bij een krant moest proberen. Ze begon bij de Kampioen van de ANWB, de Arnhemse Courant volgde waarna ze bij de socialistische krant Het Vrije Volk terechtkwam.

Toen zij in 1961 overstapte naar de Volkskrant verzon toenmalig hoofdredacteur Joop Lücker de naam Saartje Burgerhart. Hij wilde voorkomen dat zijn katholieke dagblad te veel werd geassocieerd met een socialistische schrijfster. De oorsprong van het pseudoniem: Saartje Burgerhart is de hoofdpersoon van het in 1782 verschenen boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, geschreven door [Betje Wolff en Aagje Deken].
De eerste Saartje verscheen op 11 oktober. Cri Stellweg, destijds de enige vrouwelijke columniste, zou nog 25 jaar lang haar tweewekelijkse column in de Volkskrant onder het pseudoniem Saartje Burgerhart schrijven.
In haar columns, linksonder op pagina 7, schreef Stellweg voornamelijk over het dagelijkse leven. Haar kleinkinderen speelden bijvoorbeeld geregeld een hoofdrol. Maar zij behandelde soms ook onderwerpen als de Haagse politiek, het milieu en kernwapens.
In '87 verscheen, na meer dan 2500 stukjes, haar laatste Saartje. 'Alles was gezegd, ik ging mezelf herhalen'.

In '75 publiceerde ze het veelgelezen boek over haar aan longkanker overleden broer (die ze in de laatste fase van zijn ziekte bij haar thuis verzorgde), Deze aarde verlaten.

In 1996 verscheen haar 'weduwenboek' Een graf van letters, over vijftig jaar huwelijk en de dood van haar man Fred Kersten('Hendrik' in de columns), met wie ze voor Avenue de halve wereld heeft afgereisd.

Onlangs verscheen van haar hand het boek Iedereen is tegenwoordig jonger dan ik, over de aangename en minder aangename kanten van de ouderdom. In Vrij Nederland: 'Pas als je oud bent raak je oprecht geïnteresseerd in je eigen leven. Er is weinig toekomst meer waarover je kunt fantaseren, maar wel een overdaad aan verleden waarin je lekker kunt rondscharrelen.' Ze is een 'bevoorrechte bejaarde met een mooi weduwenpensioen. Een verzetspensioen, want ik ben de weduwe van een eertijds staatsgevaarlijke terrorist. Fred liet in de oorlog treinen ontsporen en erger, en daar heb ik nu profijt van. Het schrijven doe ik voor mijn plezier, dat is nooit financiële noodzaak geweest. Ik ben een bevoorrechte bejaarde met genoeg middelen om comfortabel terug te kijken'.

Schrijfster en voormalig columniste Cri Stellweg is november 2006 op 84-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Den Bosch.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.