kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dan Brown

Dan Brown is een Amerikaans schrijver van detective-thrillers. Zijn boeken behoren tot het genre van de Fact fiction, waarbij een fictief verhaal wordt verteld tegen een herkenbaar en realistisch decor. Dan Brown woont in New England en is getrouwd met Blythe, die zelf kunsthistorica en schilder is. Samen voeren zij het onderzoek uit dat nodig is voor zijn boeken.

Brown is in 1964 geboren in Exeter (New Hampshire). Zijn vader is prijswinnend wiskundige, zijn moeder speelde religieuze muziek in de kerk. In zijn jeugd werd hij omringd door de tegengestelde ideeën over wetenschap en geloof. Deze tegenstellingen vormden de inspiratiebron voor "Het Bernini Mysterie", het eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol.

Op tienjarige leeftijd kraakte hij zijn eerste code. Onder de kerstboom lag een gedicht dat de kleine Dan en zijn zus naar een plek in huis leidde waar ze een kaart aantroffen met een E en nog een gedicht. Hun speurtocht leverde de letters E-C-O-P-T op, anagram van Epcot. Het cadeau was een bezoek aan het Epcot Centre in Disney World. Zijn interesse voor codes en geheime diensten leidde tot het schrijven van zijn eerste thriller "Digital Fortress" dat heel snel het nationale nr. 1 e-book werd.

Brown groeide op op de campus de Philips Exeter Academy, één van de meest prestigieuze kostscholen van Amerika. Zijn vader was daar leraar wiskunde. Hij studeerde Engelse literatuur en Kunstgeschiedenis aan het Amherst College (Massachusetts), waar hij in 1986 zijn diploma haalde.

Na een studie Engels probeerde Brown zanger/liedjesschrijver en pianist te worden in Hollywood. Een van zijn composities is nog gebruikt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Atlanta in 1996, maar meer succes behaalde hij niet als musicus. Hij vertrok naar Sevilla om kunstgeschiedenis te studeren. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met het idee dat in het werk van Leonardo boodschappen zijn verborgen.

Na zijn studie gaf hij -in de voetsporen van zijn vader- enige tijd Engelse les aan de Philips Exeter Academy, waar hij vroeger zelf ook op zat.

Hij trouwde met Blythe, historica en schilder. Met haar schreef hij zijn eerste boek, een luchtig werkje over te vermijden foute mannen. Pas zijn tweede, alleen geschreven boek, sloeg werkelijk aan: 'Digital Fortress' (1996), dat hier werd vertaald onder de slimme, meer bij de hogere cultuur aansluitende naam 'Het Juvenalis Dilemma'.

1996 Digital fortress (Het Juvenalis Dilemma)
Een knappe codebreekster wordt geconfronteerd met een door geen enkele computer te ontcijferen code die bij verspreiding alle geheime diensten lam zou leggen en terroristen vrij spel zou geven.
De Amerikaanse National Security Agency bezit de krachtigste computer ter wereld. Het apparaat kan snel iedere code kraken. Totdat een Japanner erin slaagt een code te ontwikkelen die het apparaat voor de gek houdt. Hij dreigt deze code te verspreiden, waardoor op slag alle geheime diensten lamgeslagen worden. Susan Fletcher, werkzaam bij de NSA, en 's werelds knapste codebreekster, probeert de zaak te redden, maar vecht tegen leugens, verraad en gevaar, terwijl haar verloofde, het talenwonder professor David Becker, op jacht gaat naar de code van de Japanner als deze in Barcelona vermoord wordt.

2000 Angels & demons (Het Bernini mysterie 2003)
Een verzoening tussen wetenschap en religie wordt geblokkeerd door een eeuwenoude geheime broederschap, een verwoestend nieuw wapen en een onvoorstelbaar doelwit.
Een gerenommeerd wetenschapper meent wetenschap en religie te kunnen verzoenen, waardoor een eeuwenoude geheime broederschap tijdens een pausverkiezing de strijd tegen hun aartsvijand, de r.k.-kerk, krachtdadig hervat. Rijk geschakeerde thriller waarin voortdurende verhaalwendingen en kunsthistorische elementen bijdragen aan hoge spanning. De psychologisch uitstekend uitgewerkte personages vertegenwoordigen wetenschap en religie. In boeiende dialogen worden diverse standpunten begrijpelijk verwoord, wat stof tot nadenken geeft. Herkenbare, kleurrijk getekende plaatsen van handeling: het deeltjesversnellerinstituut CERN en hedendaags zowel als het oude Rome en Vaticaanstad. Alle verwijzingen naar kunstwerken en architectuur en naar de Illuminatie zijn feitelijk. Makkelijk Engels; enigszins intellectuele intrige. Op het voorplat een inventieve kalligrafie, ook ondersteboven leesbaar.

2001 Deception point
Als de NASA een spectaculaire vondst op de Noordpool doet, ontdekt een analiste dat er een luchtje aan zit.
Een satelliet van de Nasa vindt een meteoriet in het ijs van de Noordpool. De meteoriet bevat sporen van buitenaards leven. Deskundigen bevestigen de voorlopige conclusies. Een overwinning voor NASA, althans zo lijkt het, want analiste Rachel Sexton ontdekt dat er van alles niet klopt. Wanneer de eerste geleerde wordt vermoord, ziet ze haar vermoedens bevestigd. Dan moet ook zij voor haar leven vrezen. Een halsbrekende achtervolging loopt uiteindelijk nog net goed af en de daders worden gestraft. Dit boek, de derde thriller van Dan Brown, is zeer spannend. De plot is snel, zit geraffineerd in elkaar met veel onverwachte wendingen. Rachel Sexton doet de ene verrassende ontdekking na de andere en ze moet het grootste gedeelte van het boek proberen het vege lijf te redden en tegelijk de buitenwereld op de hoogte te stellen van wat ze heeft ontdekt. De auteur heeft zijn huiswerk goed gedaan en de wetenschappelijke feiten die dit boek voor een deel dragen zijn overtuigend. - Drs. J.M.C. Didden

2003 The Da Vinci code
De curator van het Louvre blijkt na zijn dood zijn kleindochter enkele cryptische tips te hebben nagelaten om de Heilige Graal te vinden.
De curator van het Louvre wordt vermoord maar laat een reeks codes na aan zijn kleindochter, cryptologe, en een Engelse professor. Samen vinden ze connecties met achtereenvolgens Da Vinci, een eeuwenoude geheime sekte en gaan op zoek naar een mysterie dat de Kerk krampachtig probeert te verbergen. Het machtige Opus Dei is hun gewelddadige tegenstander maar ook binnen de eigen rangen loert het verraad. Enorm intelligente thriller met veel fascinerende details, rijke karakters en een ongelooflijk sterke plot rond de Heilige Graal en de geheimen van de Kerk. Het biedt een heel nieuwe, goed onderbouwde en geloofwaardige kijk op wat iedere katholiek vanzelfsprekend vindt. Geen eenvoudig boek maar qua vindingrijkheid en eruditie te vergelijken met 'De naam van de roos'.

De bestseller, die werd geschreven als vervolg op Het Bernini Mysterie (Angels & Demons), is eigenlijk Browns vierde titel. Zijn Da Vinci-thriller is in de ogen van sommigen provocerend, omdat hij goochelt met duistere complotten in de schoot van de Moederkerk. Christelijke organisaties kwamen in het geweer, in Libanon werd het boek verboden. Het katholieke genootschap Opus Dei, dat een kwalijke rol speelt in het boek, antwoordde met een geschrift van 127 pagina's.

Hij breekt internationaal door met zijn vierde boek The Da Vinci Code, dat in 2004 in talrijke landen maandenlang de bestsellerlijsten aanvoerde. Het boek draait voornamelijk om pseudo-historische complottheorieën die vanaf de jaren 1980 populair werden door boeken als Het heilige bloed en de heilige graal van Michael Baigent c.s. Brown kreeg er de bijnaam "de Umberto Eco voor de gewone man" door, omdat Eco in De slinger van Foucault soortgelijke thema's in een misdaadroman verwerkte. 2004 is zeker het jaar van de erkenning voor Dan Brown wanneer enerzijds zijn 4 thrillers binnen dezelfde week in de gerenommeerde "New York Times list" verschijnen, en anderzijds zijn "Da Vinci Code" rechtstreeks op de eerste plaats wordt opgenomen.

Dan Brown en Robert Langdon
Robert Langdon is geen ascetische professor, maar een Indiana Jones met denkrimpels. Dan Brown heeft wel eens gezegd dat hij graag in de schoenen zou staan van zijn hoofdpersoon. "Hij is cooler dan ik. De luxe van het schrijverschap is dat je plaatsvervangend kunt leven dóór je hoofdpersonen."

Browns boek is controversieel, de auteur zelf is dat niet. Hij heeft zijn lidmaatschap van de Mensa, de club van superintelligente mensen, laten verlopen. Dat is voor zover bekend zijn meest onbeschaafde daad. Hij leidt een zeer gezond, werkzaam bestaan. Zijn werkdag begint om vier uur 's morgens, elk uur onderbroken door rek- en strekoefeningen. Hij hangt ook regelmatig ondersteboven aan het plafond, om inspiratie naar zijn hoofd te doen stromen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 607.