kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Daniel Mendelsohn

Daniel Mendelsohn (Long Island 1960) is classicus en doceert aan het Bard College. Zijn artikels, essays, recensies en vertalingen verschenen o.a. in The New Yorker, The New York Review of Books, Esquire en The New York Times. Hij ontving voor 'Verloren' onder meer de National Jewish Book Award en de National Book Critics Circle Award.

2006 - Verloren. Op zoek naar zes van de zes miljoen - Uitgeverij De Arbeiderspers
Mendelsohn weet dat zes van zijn familieleden de Holocaust niet hebben overleefd, maar wat hen precies is overkomen wordt doodgezwegen. Vijf jaar lang reisde hij de wereld rond op zoek naar de laatste getuigen die de hiaten in zijn familiegeschiedenis kunnen opvullen: wat was er echt gebeurd met zijn oudoom Sjmiël en diens gezin, vermoord in Oekraïne tijdens de sjoa? Het was in zijn familie een verboden onderwerp, waarover slechts gefluisterd werd. Zijn zoektocht brengt hem naar twaalf landen op vier continenten. Hij heeft haast, want de getuigen sterven uit.
Mendelsohn verweeft zijn detectiveachtige zoektocht met herinneringen aan een bijna verloren generatie joodse emigranten en met diepgaande bespiegelingen over bijbelse teksten en de geschiedenis van het joodse volk. Uiteindelijk is Verloren een boek over de betekenis van mens zijn, over hoe we voortdurend bezig zijn met het scheppen en beheren van mythes die ons leven structuur moeten geven. Een uniek boek, dat je blik op de wereld blijvend verandert.

» www.danielmendelsohn.com

Websites: boeken.vpro.nl, www.independentminds.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.