kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dashiell Hammett

Amerikaans schrijver, geboren 27 mei 1894 te St. Mary's County, Madison, overleden 10 januari 1961 in New York .

Dashiell Samuel Hammett was onder meer bekend door de verfilming van zijn detectiveverhaal The Maltese Falcon, een van de eerste echte klassiekers in het Film Noir genre.

Een selectie van zijn werken:
. Red Harvest (1929)
. The Dain Curse (1929)
. The Maltese Falcon (1930) (De Maltezer valk)
. The Glass Key (1931)
. The Thin Man (1934)
. The Big Knockover

Een leven als dronkaard, vrouwenjager en werknemer bij het Amerikaanse detectivebureau Pinkerton lagen aan de basis van zijn carrière als schrijver van hardboiled verhalen voor het pulpmagazine Black Mask. Samen met James M. Cain (The Postman Always Rings Twice) tilde hij eind jaren 20 het misdaadverhaal naar een literair niveau. Zijn humoristische en strak geschreven hardboiled novels over stoere privédetectives in Californië waren van grote invloed op Chandler en hebben honderden klonen in de moderne literatuur. Wraak, bedrog, ontrouw, hebzucht en vriendschap zijn de belangrijkste motieven in het werk van Hammett, die in 1923 debuteerde met verhalen en in 1935 al zijn laatste roman schreef.

Hardboiled
De term hardboiled verwijst naar een stijl in de misdaadfictie die door Dashiell Hammett werd geintroduceerd in de jaren negentientwintig. Het gaat daarbij om detectiveverhalen met een niet-sentimentele kijk op misdaad, geweld en seks. Aanvankelijk wordt hardboiled gepubliceerd in en geassocieerd met pulptijdschriften als de Black Mask. De term 'pulp fictie' groeit daardoor uit tot een synoniem voor hardboiled misdaadfictie.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dashiell_Hammett.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.