kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

De-Tachtigers

De Tachtigers of de Beweging van Tachtig, Nederlandse literaire stroming die omstreeks 1880 ontstond.
Als het officiële startpunt van de tachtigers wordt de principiële inleiding beschouwd die Willem Kloos schreef in 1882 bij een uitgave van de gedichten van Jacques Perk. Hierin wordt voor het eerst opgeroepen tot een vernieuwing van de poëzie en het proza in Nederland. Deze vernieuwing was onder meer in Frankrijk al een tijdje doorgedrongen in de vorm van het impressionisme.

Het l' art pour l'art-principe werd ook door de jonge Nederlandse garde gehuldigt en zij verzamelden zich rond 'De Nieuwe Gids' (opgericht in 1885). Dit tijdschrift verzette zich expliciet tegen de moralistische literatuuropvatting die door 'De Gids' uitgedragen werd ('De onbevoegdheid der Hollandsche litteraire kritiek', 1886). Tot de vaste medewerkers behoorden naast Kloos o.a. frederik willem van eeden, albert verwey, Herman Gorter en lodewijk van deyssel. De nieuwe verskunst en de prozavernieuwing die zij predikten werden in de praktijk omgezet. Neoromantische, impressionistische en naturalistische werken kregen snel erkenning van de kritiek.

De kernleden van 'De Nieuwe Gids' groeiden echter uit elkaar door persoonlijke en principiële twisten. Het ivoren-torenprincipe werd uiteindelijk enkel nog door Kloos gepredikt. De anderen hadden hun eigen stem gekregen, die bij de één sociaal geëngageerd klonk (Verwey), bij de ander meer spiritueel (Van Eeden). Uiteindelijk zette Kloos het tijdschrijft vanaf oktober 1893 alleen verder, en verloor het aan belang.

Intussen hadden de tachtigers echter een vernieuwing op gang gebracht die nog lang nazinderde bij de volgende generaties.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 181.