kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Diana Ozon

Diana Ozon (pseudoniem van Diana Groenveld (Amsterdam, 1959) ) is een Nederlandse dichteres.

Website: Diana Ozon publiceerde haar eerste gedichten in de schoolkrant van het Hervormd Lyceum Zuid te Amsterdam. Na haar middelbare schooltijd begon ze een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie maar haakte al snel af. Vanaf 1977 werd Diana Ozon een belangrijke spil in de Amsterdamse punkbeweging. De bekende gekraakte Zebrapanden in Amsterdam werden mede door haar toedoen omgetoverd tot een soort van punkhoofdkwartier, waarin de punkclub DDT666, en het redactiecentrum van de roemruchte Koekrant waren gehuisvest. Diana Ozon was op dat moment tevens de eerste en enige Nederlandse punkdichter, en hielp daarmee een belangrijke brug slaan tussen jeugd en literatuur.

Vanaf 1982 werd Ozon ook op nationaal niveau meer bekend nadat ze bij uitgeverij Guus Bauer haar twee bundels Laag bij de Gronds en De Obscure Camera publiceerde. Met de bundel Stad Sta Stil sloot ze in 1993 de periode van punk en kraken af en sloeg vervolgens nieuwe wegen in. In de jaren negentig ging de dichteres zich steeds meer bezighouden met computers en internet en in 1995 was ze de eerste Nederlandse auteur die via het World Wide Web voordroeg.

Diana Ozon blijft tot op heden actief als performance-dichter in de Nederlandse traditie waartoe ook Simon Vinkenoog, Johnny van Doorn, Jules Deelder, Bart Chabot gerekend kunnen worden.In haar laatste bundel Bronwater, geeft de dichteres blijk van een verinnerlijking en de ontdekking van het oorspronkelijke (het water, de aarde) en de stadsnatuur.

Bibliografie
Bronwater, poëzie, uitg. Passage 2005.
Stad Sta Stil, poëzie en proza verzamelbundel, uitg. Globe Pockets 1993.
Compoezie, online dichtbundel Cybertag Artburo 1992.
Kraker Jack, novelle, uitg. In de Knipscheer 1991.
De Ozon Expres, autobiografie, uitg. In de Knipscheer 1988.
Erg Eb, dichtbundel, Desktoppublishing De Balie 1987.
Hup De Zee, dichtbundel, uitg. In de Knipscheer 1986.
Paradiso Stills, begeleidende tekst in fotoboek Max Natkiel, uitg. Stichting Fragment Foto 1986.
De Obscure Camera, dichtbundel, uitg. Guus Bauer 1983.
Laag Bij De Gronds, dichtbundel, uitg. Guus Bauer 1982.
Papua Punk, voorwoord, gedichten, interviews, essays, stripbalonteksten en samenstelling ism Hugo Kaagman, uitg. De Woelrat 1982.
Meidenwerk, gedichten- en verhalenbundel, uitg. Koekrant 1981.
De Tachtiger, dichtbundel, uitg. Koekrant 1980.
Crisis Time, dichtbundel, uitg. Koekrant 1979.
Midnight Extra, verhalenbundel, uitg. Koekrant 1978.
Achttien Gedichten, dichtbundel, uitg. Koekrant 1978.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Diana_Ozon
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 496.