kunstbus

Dick Bos

Alfred MazureNederlandse strip-auteur, kunstenaar en avonturier, (Nijmegen, 8 september 1914 – Londen, 16 februari 1974). Mazure is bekend geworden door het uitgeven van de serie stripboekjes over de particuliere detective Dick Bos, die de misdaad op harde maar eerlijke wijze bestrijdt.

Mazure werd geboren in Nijmegen. Na gestopt te zijn met de middelbare school, trok Mazure begin jaren '30 de wereld in. Hij reisde met enkele vrienden naar Duitsland en de Balkan. Deze reis financierde hij door de tekeneningen van de reis te verkopen aan de Haagsche Post. De volgende jaren trok Mazure over de Donau, door Turkije en Noord-Afrika.

In 1938 kwam Mazure terug naar Nederland. Hij ging als illustrator en tekenaar werken voor het weekblad de Prins (1938) en in het bijbehorende jeugdblad, Jeugdland. Hier tekende hij een tekststrip over een jonge Indiaan: Buikje Roodhuid's Wondere Verhalen.

In juli 1940, kort na het begin van de Tweede Wereldoorlog, begon Mazure met de strips over Dick Bos. De verhalen kenmerkten zich door veel vechtscènes. Op de laatste bladzijden werd de lezer duidelijk hoe Bos het misdrijf had opgelost. De eerste albums verkochten nog niet goed, maar nadat enkele exemplaren bij scholen werden uitgedeeld, steeg de populariteit van Dick Bos al snel tot grote hoogte.

Mazure kwam in de oorlog in een lastig parket: de Duitse bezetter wilde dat hij van Bos een SS'er maakte. Bos zou zowel aan het front moeten strijden als tegen de zwarte handel. Mazure werd een miljoenenoplage beloofd en een blanco contract. Mazure, die warme sympathieën had voor het verzet, wilde daar niet van horen. Letterlijk zei hij "Mijne heren, ik geloof niet dat een SS-uniform mijn held goed zou staan". Hij weigerde het hem geboden geld en zijn boekjes werden verboden. Mazure legde zich daarna toe op filmmaken, maar dat werd geen succes. Hij sloot een wurgcontract bij een uitgever, waar hij de rest van zijn leven aan vast zou zitten. Later ging hij in zijn woonplaats Wassenaar in de gaarkeukens werken. Tegelijkertijd werkte hij voor het verzet, door tekeningen en films te maken. Toen de Duitsers zijn uitgeverij oprolden, moest Mazure onderduiken.

Vlak na de oorlog maakte Mazure een nieuwe film Ten hoogste negen jaren met hemzelf in de hoofdrol, maar de film haalt de bioscoop niet eens.

Aan het eind van de jaren '40 werden strips door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs in de ban gedaan, vanwege het "verderfelijke karakter op de jeugd". In een persbericht riep het ministerie scholen op om de verspreiding van beeldromans (strips) zoveel mogelijk te beperken. In een ander bericht werden strips "vergif voor de jeugd" genoemd. Toen eind 1948 een 16-jarige jongen zijn 15-jaar oude vriendin vermoordde, zocht de media de verklaring in de invloed van strips.

Omdat in die jaren veel auteurs in de ban gedaan werden wegens nazi-sympathieën en collaboratie met de bezetters, kwam Mazure (geheel ten onrechte) terecht op de lijst van "foute Nederlanders". Ontgoocheld vertrok Mazure enkele jaren later naar Groot-Brittannië. Daar pakte hij met succes zijn werk als illustrator weer op. In 1974 overleed Mazure in Londen op 59-jarige leeftijd.

Dick Bos was medio 20e eeuw een enorme held en inmiddels betalen verzamelaars kapitalen voor oude drukken van de kleine Dick Bos-boekjes. In oktober 2003 werd aangekondigd dat de regisseurs Paul Verhoeven en Jan Bosdriesz samen een documentaire gaan maken over Dick Bos en zijn schepper.


Dick Bos
Dick Bos is de fictieve hoofdfiguur uit een serie stripboekjes die in het midden van de 20e eeuw door de Nederlandse auteur Alfred Mazure werden geschreven. De schuilnaam waaronder Mazure deze strips schreef, was Maz.

In de verhalen is Dick Bos een particuliere detective die de misdaad op harde maar eerlijke wijze bestrijdt, en die expert is in het jiu-jitsu. Technieken van de zelfverdedigingskunst werden gedetailleerd in de strips weergegeven.

Bos was medio 20e eeuw een enorme held en inmiddels betalen verzamelaars kapitalen voor oude drukken van de kleine Dick Bos-boekjes.

In de oorlog gingen er veel boekjes verloren, niet in de laatste plaats doordat ze, na lezing door jong en oud, werden opgebruikt in de kachels.

In 1942 werd de speelfilm Inbraak gemaakt, gebaseerd op de stripfiguur Dick Bos.

In 2004 maakten de regisseurs Paul Verhoeven en Jan Bosdriesz samen met scenarioschrijver Gerard Soeteman een documentaire over Dick Bos en zijn schepper.

Websites: Op Dick Bos verhalen beschreven en is informatie te vinden over Alfred Mazure.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Bos


Pageviews vandaag: 1867.