kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dick Bruna

Nederlandse schrijver illustrator van kinderboeken, geboren 23 augustus 1927, woont in Utrecht.

Dick Bruna is vooral bekend als 'Vader van Nijntje'. Het oeuvre van Dick Bruna kenmerkt zich door een eenvoudige en direct tekenstijl.
Bruna maakte een groot aantal prentenboeken en werd geestelijk vader van onder meer eegje egel, lotje, gobe, het hondje Snuffie, Betje Big, de beertjes Boris de Beer en Barbara en natuurlijk Nijntje Pluis. Hij heeft zo´n honderd boeken voor peuters en kleuters gemaakt, die over de hele wereld bekend zijn. Inmiddels zijn zijn boeken in tientallen talen vertaald en zijn er tegen de honderd miljoen van verkocht. Daarnaast staan Nijntje, Snuffie, Betje Big en Boris en Barbara op T-shirts, schriften, puzzels, spelletjes en nog veel meer dingen. Vooral in Japan is Dick Bruna heel populair! Sinds 18 februari 2006 is het werk van Dick Bruna permanent te zien in het dick bruna huis tegenover het Centraal Museum in Utrecht.

Levensloop:
Als kind tekende en schilderde Dick Bruna al veel. Hij was twaalf toen de Duitsers Nederland binnenvielen. Twee jaar zat hij met zijn familie ondergedoken in Loosdrecht; in die periode kon hij niet naar school en had daardoor veel tijd om te tekenen.

Na de oorlog ging hij even terug naar school, maar maakte die niet af. Zijn vader wilde dat hij uitgever zou worden, net zoals Dicks vader en grootvader. 'A.W. Bruna & Zoon' maakte al sinds 1868 boeken.

Hij ging na een paar jaar gymnasium in Londen en Parijs het uitgeversvak leren. In Parijs ging hij veel naar musea en kwam hij in aanraking met het werk van Picasso, Braque, Léger en Matisse. Toen wist hij dat hij het liefst kunstenaar wilde worden. Terug in Nederland ging hij naar de Amsterdamse Kunstacademie, maar hield daar al snel mee op.

Hij werd geen uitgever, maar grafisch ontwerper in de uitgeverij van zijn vader. Dick Bruna heeft tussen 1945 en 1979 meer dan 1800 boekomslagen (voor de Zwarte Beertjes, de goedkope pocketreeks met titels van Havank en Simenon) en affiches getekend. Nog steeds maakt hij affiches voor goede doelen, zoals Unicef, het Astmafonds en Nationale Bommfeestdag.

In 1953 trouwde hij. Hij kreeg twee zoons en een dochter.

In 1953 verscheen ook zijn eerste kinderboek 'De Appel'.

Nijntje
Wereldwijd is er één Utrechts kunstwerk beroemder dan de Rietveldstoel en dat is Dick Bruna's nijntje, het konijntje dat Bruna in 1955 ontwierp. Nijntje is in 50 jaar tijd uitgegroeid tot een internationale bekendheid ("Miffy"), niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon.
Citaat: 'Je hebt als je Nijn tekent alleen die oogjes en dat kruisje. Het is een heel gedoe om dat een klein beetje verdrietig, een klein beetje vrolijk of een heleboel vrolijk te maken. De ene tekening na de andere gaat de prullenmand in voordat ik echt het gevoel heb dat het goed is. Ik heb altijd zo'n bewondering voor zo'n juf die op zo'n school even een grote Nijn op het bord tekent. Ze kunnen mij niets moeilijkers vragen.' (De Gelderlander, 8-4-1995)

Sinds 1983 is hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ondanks het wereldwijde succes kwam de officiële erkenning pas laat: in 1990 kreeg hij voor Boris Beer het Gouden Penseel. In datzelfde jaar werd hem voor zijn hele werk de D.A. Thiemeprijs toegekend. In 1996 ontving hij weer een Zilveren Penseel voor nijntje in de tent en de Zilveren Griffel in 1997 voor Lieve oma Pluis.

Greep uit het werk: Boe zegt de Koe (1995), Nijntje in een tent (1995), Meneer Knie (2000), Klein, groter, groots! (2000), Wat zie je in de dierentuin, Nijntje? (2000)

Zie ook bi(bli)ografie op www.kjoek.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.